Lean în Managementul proiectelor

Începem un an nou, un an fără prea multă risipă, un an cu mai multă valoare creată în fiecare moment – dacă este posibil, un an cu noi începuturi.

Începutul meu se numește „Lean în managementul proiectelor”.

Cine are experiențe de împărtășit?

Cine are întrebări sau chef de comentarii?

P.S. Pentru a participa la un curs de managementul proiectelor, înregistrați-vă aici: Cursuri Autorizate – Curs Manager proiect.

Posted in Lean, managementul proiectelor, servicii | Tagged , , , | Leave a comment

Curs online 7w în iunie 2022

Am făcut azi publică invitația la un nou curs online, denumit 7W: Recunoașterea și eliminarea pierderilor din activitățile curente.

Începe pe 6 iunie, durează 8 ore (4 ședințe de câte 2 ore) și se adresează tuturor celor care doresc să obțină mai mult cu mai puțin (mai multă satisfacție și mai multe rezultate, cu mai puțin efort, mai puține resurse și mai puțin stres.

Continue reading
Posted in 7 pierderi Lean, 7W, Lean, pierderi, Training | Tagged , , | Leave a comment

Thomas Edison și testul supei

Se spune că Thomas Edison își supunea candidații la angajare unui test mai ciudat – testul supei. Adică cei luați în considerare pentru ocuparea unui post în laboratorul de cercetare erau invitați la masă, unde li se oferea supă. Testul consta în a vedea cum procedează candidații, puși în fața farfuriei cu supă.

Unii adăugau de la început sare și piper în farfurie. Alții mai întâi gustau supa, iar apoi decideau dacă era nevoie să mai pună sare sau piper în ea. Iar unii o mâncau așa cum era, chiar dacă le-ar fi plăcut să fie un pic mai sărată sau mai piperată.

Continue reading
Posted in decizii, dezvoltare personala, Lean | Tagged , , | 1 Comment

La noi nu se poate aplica această metodă!

De multe ori, la cursuri, aud diferite persoane spunând: „La noi nu se poate aplica această metodă.” – cu variații pe aceeași temă.

Este ca și cum un frizer nu s-ar stădui să învețe mereu noi stiluri și metode de tuns, doar pentru că în momentul actual are un client care nu dorește o tunsoare nouă. Iar când ar veni un client cu idei mai puțin tradiționale, i-ar spune: „Mergeți la concurență, că eu nu mă pricep la tunsori noi!”.

Continue reading
Posted in Imbunatatire, Instrumente, Lean | Tagged , , , | Leave a comment

Lean în retail – curs online din 15 februarie 2022

Vă invit la un curs online. Începe pe 15 februarie, este proaspăt și orientat spre reducerea pierderilor dintr-un domeniu ce pare extrem de profitabil la prima vedere: comerțul cu amănuntul.

Dar tot mai este loc de îmbunătățire, nu-i așa? Vă aștept!

Detalii și înscriere pe https://www.lunif.com/…/lean-n-retail-mai-pl-cut…/480

Posted in Lean, Training | Tagged , , | Leave a comment

Lean Retail – Observații (2)

Vineri am fost la magazin, pentru cumpărăturile săptămânale.

La casă, prețul total a fost de 103 lei și ceva „bănuți”, cum tot aud într-o reclamă stupidă de la TV (la niște suplimente alimentare, care nu contează că au prețul de vreo 60 de lei cutia, dacă mai ai de plată niște „bănuți” în plus!).

După ce am plătit, casiera mă surprinde cu întrebarea „Ce cadou vreți să primiți – un pachețel cu cîteva felii de șuncă sau o sticluță cu lapte cu cacao?” – avea câteva bucăți din fiecare produs la îndemână. S-a supărat când am refuzat cadoul neașteptat – șunca nu era marca pe care o cumpăr de obicei, iar laptele îndulcit nu este acceptabil în dieta mea.

Continue reading
Posted in Lean, Lean Retail, pierderi, Satisfactia clientilor | Tagged , , | 1 Comment

Lean Retail – Observații (1)

Lista pierderilor în magazinele mari (în unele dintre ele, cel puțin) pare să fie nesfârșită…

Iar cauza de bază pare să fie accentul pus pe munca manuală și mai puțin pe utilizarea avantajelor pe care aplicațiile IT le pot oferi.

Fără a generaliza, pentru că nu am pretenția că aș cunoaste toate modurile de organizare a diferitelor tipuri de magazine din toate locurile de peste tot din lumea largă, am observat că există o serie de activități al căror scop inițial este tocmai să adauge valoare pentru client, a căror crasă ineficiență este recuperată prin munca slab plătită a angajaților.

Continue reading
Posted in Lean | Tagged , | 1 Comment

Pierderi, pierderi și iarăși pierderi

Pierderile curente, chiar și cele neintenționate, fie ele și neconștientizate, nu mai sunt acceptabile.

Indiferent de definiție, pierderea se referă la utilizarea iresponsabilă și la risipa nesăbuită a resurselor. Similar principiului care stabilește că necunoașterea legii nu ne salvează de pedeapsă în cazul nerespectării legii, pierderile ocazionate de activitățile curente, mai ales cele care nu sunt observate, analizate și reduse continuu constituie o încălcare a dreptului la viață – a generațiilor actuale și viitoare.

Continue reading
Posted in Imbunatatire, Lean, Muda, pierderi | Tagged , , | 1 Comment

ETAPE pentru productivitate personalăLa finalul lunii octombrie vă invit să participați la un workshop online despre productivitatea personală.

Așa cum îmi spunea o prietenă, pentru multă lume cuvîntul „productivitate” nu are o conotație pozitivă – încă mulți oameni se gîndesc automat la „productivitatea muncii” – aparent echivalentă cu munca intensă, într-un ritm suprasolicitant.

Continue reading
Posted in Imbunatatire, Lean, Training | Tagged , , , | Leave a comment

Lean 101 în sistemul de sănătate

Am revizuit, actualizat și completat cursul de inițiere în Lean pentru sistemul de sănătate.

Deși la noi principiile Lean nu prea se regăsesc în sistemele de management din spitale, clinici, cabinete medicale, farmacii sau laboratoare de încercări, sper ca acest curs să fie util managerilor care vor să inoveze modul în care se desfășoară activitățile, nu doar cele de specialitate, medicale, ci și toate activitățile suport din organizațiile lor.

Aștept întrebări sau sugestii!

Numai bine tuturor!

Posted in Lean, sanatate, Training | Tagged , , , | Leave a comment