5S sau dieta organizațiilor

Mai demult am scris despre o paralelă între principiile 5S și criteriile sau metodologia de a deveni călugăr în religia budistă.

Astăzi mi-am dat seama că 5S este echivalent cu o „dietă” pentru organizații.

Iată ce mi-a trecut prin cap, pornind de la o idee de pe un site care mă atrage.

Să pornesc așadar de la definiții:

5S este o abreviere folosită pentru a desemna o metodologie, în 5 pași, de simplificare, organizare și control al unui loc de muncă, care îți permite să ai un mediu de lucru ordonat și curat, în care să îți poți realiza sarcinile fără a te simți copleșit de haos, fără a resimți constant presiunea timpului și fără a alerga mereu în căutarea unor elemente lipsă, de negăsit exact atunci cînd ai mai mare nevoie de ele.” (vezi cursul meu online 5S – De la exces la succes în 5 pași).

Conform Dex, dieta este un „regim alimentar care elimină sau limitează consumul unor alimente sau băuturi în scop profilactic sau terapeutic” sau un „.regim de viață ordonată”.

Termenul „dietă” își are originea în Grecia antică, unde dieta însemna un stil sănătos de viață, care implica o serie de reguli referitoare la toate aspectele cotidiene (alimentație, sport, odihnă). Diferența dintre dieta din vechea Grecie și dietele moderne constă tocmai în durata de timp: anticii o considerau un stil de viață, modernii cred că este suficient să o ții o lună-două înainte de a pleca la mare sau de a merge la un eveniment monden.

În realitate, cei care au încercat majoritatea dietelor-minune, ce promit efecte majore aproape peste noapte, știu că o dietă de succes este doar cea care acționează profund și peren asupra stilului de viață, care creează noi obiceiuri sănătoase în ceea ce privește nu doar alimentația, dar și mișcarea zilnică, atitudinea față de viață și încrederea în sine. Pentru că dietele care au rezultate rapide asupra aspectului de moment, de fapt nu produc decît niște efecte reversibile, care pot duce chiar la situații nedorite (da, poți slăbi 10 kg. într-o lună sau o săptămînă, dar la fel de repede le poți lua înapoi în momentul în care renunți la dietă).

Cum spunea Hipocrate, „Ceea ce este folosit – se dezvoltă. Ceea ce nu este folosit se irosește.“, sau „Orice este în exces se opune naturii.”.

Dar să revin la paralela între 5S și dietă:

Etapele 5S Dieta de succes
1S.    Seiri – Sortare: filtrarea și separarea elementelor utile de cele inutile şi îndepărtarea elementelor ne-necesare de la locul de muncă 1.        Separarea elementelor bune (și stabilirea în ce cantități, frecvență etc. sînt necesare și suficiente) de cele nocive pentru sănătate, fie că este vorba de alimente, exerciții fizice, gînduri, emoții, relații umane etc.
2S.   Seiton – Simplificarea accesului, identificarea clară şi stabilizarea pe poziţii clare de amplasare pentru tot ceea ce este necesar 2.       Structurarea planului zilnic, săptămânal, lunar, anual pentru respectarea regimului stabilit
3S.   Seiso – Strălucire, salubrizare, curăţenie: Reguli de curăţenie şi inspecţie zilnică pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor, sănătatea și securitatea 3.       Stoparea obiceiurilor proaste – renunțarea la cumpărarea en-gros, eliminarea ispitelor etc. și  recuperarea respectului de sine
4S.   Seiketsu – Standardizare Revederea primilor 3S şi identificarea regulilor de comunicat şi de respectat permanent, pentru a se menține starea de ordine și curățenie la care s-a ajuns 4.       Stabilirea principiilor de viață sănătoasă de respectat în permanență – de la numărul de ore de somn la numărul de mese pe zi, de la alegerea prietenilor care să nu te ispitească la genul de activități de week-end preferate, de la ora de trezire de dimineață la eventuala schimbare a locului de muncă etc.
5S.   Shitsuke – Suport și supraveghere pentru susţinerea schimbării, inclusiv motivarea pentru menţinerea nivelului atins prin auto-disciplină. 5.       Aderarea voluntară și definitivă la un stil sănătos de viață –ideea este ca dieta să se transforme într-o decizie conștientă, intenționată, integrată în propriul mod de viață, astfel încît efectele pozitive obținute să devină ireversibile.

Seamănă 5S cu o dietă organizațională sau mi se pare numai mie?

[image]

This entry was posted in 5S, Imbunatatire, Lean and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *