Ai o întrebare?

Dacă vrei răspuns la o întrebare, lasă un comentariu (tu decizi dacă vrei să fie făcut public sau să rămînă privat) şi voi încerca să îţi răspund cît mai repede.

Dacă ştiu răspunsul, va fi plăcerea mea să dau un răspuns detaliat.
Dacă nu ştiu să răspund, voi avea ceva de învăţat şi îţi mulţumesc!

Astept întrebările!
Cristina

[contact-form-7 id=”3972″ title=”Contact form 1″]

24 Responses to Ai o întrebare?

  1. Cornelia (MARIN ) IVASCU says:

    Buna Cristina,
    Am participat cu firma Technoelectric in proiectul Lean.
    Poate iti mai amintesti ? proiectul a fost unul cu rezultate remarcabile in companie .
    Vremea a trecut si acum am luat-o pe un alt drum si am nevoie de un certificat ( o hartie oficiala) care sa ateste ca am participat la acest proiect in 2006/2007. Din pacate nu o mai gasesc pe cea primita de la voi.
    Multumesc anticipat pentru suport.
    O zi frumoasa!

    Cornelia (MARIN) IVASCU

  2. Alex says:

    Buna ziua,

    As dori si eu cursuri, documentatie, tot ce este cu caracter gratuit. Doresc sa studiez cat mai mult despre Lean dar situatia mea financiara si disponibilitatea pentru deplasarea la cursuri, avand in vedere ca nu sunt din Bucuresti, este din pacate foarte limitata. De aceea va rog sa-mi trimiteti pe mail ceea ce se poate.

    Multumesc.

  3. Stoica Loredana says:

    Buna ziua,
    Puteti sa ma indrumati va rog, unde ma pot informa cu privire la culorile standard pentru marcare 5 S? Am unele informatii: Verde- siguranta, albastru- echipament si inventarii, rosu sau portocaliu standard. rosu- rebut si zone PSI, alb-zona materiale, zone procese.., gri- depozite..
    Ar fi util si ceva exemple photo.
    Multumesc!

    • Philean says:

      Nu știu să existe un standard de culori 5S. Există un cod de culori pentru marcare, promovat de OSHA, din rațiuni de securitatea muncii (vezi de exemplu https://www.graphicproducts.com/articles/osha-floor-marking/). Dar fiecare organizație își poate folosi propriul cod de culori, cu condiția să fie clar comunicat și explicat tuturor, fără să contravină însă regulilor nescrise acceptate (de exemplu, toată lumea cunoaște semnificația culorilor semaforului – roșu = pericol și verde = liber, astfel că cele două culori nu ar trebui să aibă semnificații opuse).
      Mai des se folosesc (fără însă să fie o regulă unică):
      1. Galben – atenție – zone pe unde se mișcă persoane / pietoni
      2. Alb – zone de lucru
      3. Albastru – zone de stocare
      4. Roșu – produse neconforme sau zone periculoase
      5. Benzi roșii și albe – zone periculoase în care au acces doar persoane autorizate
      6. Benzi roșii și galbene – zone cu materiale pentru stingerea incendiilor

      • Stoica Loredana says:

        Multumesc frumos, gasisem intre-timp raspunsul, nu de alta dar cand ma framanta ceva nu pot sa astept. Raspunsul dvs este foarte bun, dar desigur fiecare isi poate defini linii directoare pe baza sablonului descris de dvs si de firmele de grafica.
        Aveti ceva material desprea cel de-al 6-lea S “Siguranta si securitatea la locul de munca”? sau un link? ar fi minunat!

  4. Cristian says:

    Cum ati traduce “Target condition” in limba romana daca v-ati gandi la obiective Lean?

  5. Anda Luiza Stefan says:

    Buna!
    Ti s-a intamplat sa stii, dupa ce incepi sa citesti ceva, ca omul ala e conectat cumva cu tine? Ca ganditi si simtiti la fel?
    Asta am patit eu cand am ajuns acum 3 zile pe blogul tau – data de la care nu am mai inchis pagina si citesc intr-una ce e pe aici.
    Initial cautam ceva despre greseli – asa am nimerit articolul tau – apoi am ramas ca sa ma adancesc in detaliile a ceva ce stiam superficial – lean, 6 sigma, kaizen. Am ramas sa citesc si am ramas uimita de cate aplicatii practice au toate acestea.
    Acum, eu sunt o fosta corporatista (din banca) cu creierii cam incalciti de proceduri si metode ne-lean, ne-kaizen -stii tu! – si ma straduiesc (poate prea mult uneori) sa devin un coach de succes alergand, ca o cotofana informatica, dupa tot ce inseamna nou in manifestarea on-line a stiintelor mele (alerg mai incet dupa clienti, parandu-mi-se ca TREBUIE – urasc acest cuvant uneori – intai sa “arat” on-line intr-un fel si abia apoi sa fac ce mi-am propus si pregatit).
    Desi am o baza umanista a studiilor, sunt o fire practica, imi place sa surubaresc, dar nu imi plac stiintele exacte, probabil din cauza de profesori aiuriti si credinte limitative.
    Sper ca te-am ametit destul cu introducerea mea… cam asa sunt de 3 luni jumate de cand am plecat din corporatie si ma dau prin freelance-ing – si pot trece la intrebare:
    – exista o solutie pragmatica prin care sa aleg, sa ma focusez? Sa decid ca fac chestia cutare si sa ma dau cu capul de toate trial&error-urile pana o epuizez? Sa nu mai stau facand nimic (ma rog, nu chiar) altceva decat sa invat, sa citesc, sa experimentez in laborator, dar nimic in afara?
    Probabil ca e aiurea ca un coach care ii ajuta pe altii sa desteleneasca astea nu o poate face pentru el insusi…dar, asta este momentan mintea mea. Care era intrebarea? Da, te rog frumos sa imi spui daca putem sa ne vedem la o cafea si sa ma ajuti sa aduc niste concepte si procese manuite de tine in increngatura mintii mele. Sa vedem daca ies ele intregi de acolo, sau eu?
    Iti foarte multumesc pentru efortul lecturii! (doamne, cat eram de structurata pana acum 3 luni – am recitit ce am scris si… ma rog, dar asta sunt eu acum 🙂 )

    Cu drag,
    Luiza

    • Philean says:

      Luiza,
      Aceasta este cea mai interesantă întrebare pe care am primit-o pînă acum, îți mulțumesc!
      Traseul meu a fost invers – de la domeniul tehnic către cel umanist, pentru că mi-am dat seama că nimic nu se poate face la nivel industrial sau organizațional, fără a porni de la nivelul valorilor și atitudinilor individuale.
      Cum și în capul meu este o luptă continuă între dorința de contemplare și nevoia de eficacitate, cred că am putea să căutăm împreună niște idei de descîlcire cu folos a unor direcții de acțiune.
      Îti voi trimite un e-mail, ca să stabilim ce și cum.
      Numai bine,
      cristina

  6. camnext says:

    Sper sa nu-ti para deplasata intrebarea,

    Am descoperit blogul intamplator cautand resurse pentru invatarea Lean management.
    Vreau sa invat si apoi vreau sa aplic la compania unde lucrez.
    Dar in primul rand vreau sa invat.
    Acum intrebarea :
    Crezi ca ar trebui sa ma familiarizez cu managementul productiei mai intai ?

    • Philean says:

      Întrebarea nu este deplasată, doar că mi se pare incompletă, pentru a da un răspuns clar. Poate greșesc, dar pare că nu lucrezi în producție, după cum este formulată întrebarea. Lean a apărut în producție, așa că, pentru a înțelege cum au fost identificate principiile și cum s-a ajuns la metodele de lucru, se face obligatoriu referire la producție. Dar atît principiile, cît și instrumentele Lean, se pot adapta și aplica în orice alt tip de activitate, pentru a separa procesele care adaugă valoare pentru client de cele care nu adaugă valoare, pentru a identifica pierderile și a le reduce pe flux, astfel încît satisfacerea clientului să se facă mai rapid, cu mai puține resurse consumate și cu costuri mai mici.
      Dar dacă lucrezi în producție, Lean nu se poate complet aplica fără a avea cunoștințe, măcar elementare, despre procese, metode, calcule de timpi și de capacități etc. De exemplu, la o fabrică de mobilă, comanda unui client se livra în 3 săptămîni, chiar dacă procesul de producție dura, efectiv, doar vreo cîteva ore. Diferența dintre cele două durate constă în metodele de organizare și de fabricație alese în atelierul de producție. Inițial, bunul simț te ajută să identifici pierderile vizibile, dar pentru a le identifica și pe cele ascunse este nevoie să cunoști elemente specifice managementului producției.

  7. Buna ziua,

    Execut catapulte de lemn pentru exercitii practice de Six Sigma. Daca sunteti interesati, va rog sa accesati site-ul: http://www.catapultedelemn.ucoz.ro.

    Cu stima,
    Viorel-Alexandru Tanasie.

  8. VOINIA says:

    Astept formularul de inscriere,te rog

  9. VOINIA says:

    as vrea sa ma inscriu la cursul din martie,este posibil doar a doua etapa?

    • Philean says:

      Desigur – astept formularul de inscriere. Înainte de data de începere, va voi trimite toate detaliile necesare pentru participare.

  10. Ana says:

    Buna!

    Ma intereseaza sa aflu mai multe despre Asociatia Expertilor Lean din Romania, din perspectiva serviciilor pe care le poate oferi un astfel de expert. Mai concret, daca exista o lista a acestor experti si daca se poate efectua o expertiza intr-o societate comerciala, care ar putea fi folosita ca proba intr-un litigiu in instanta.

    Multumesc frumos!

    • Philean says:

      Asociaţia noastră reuneşte persoane fizice şi juridice interesate de promovarea principiilor şi intrumentelor Lean în România. Nu avem recunoaştere ca experţi judiciari, deci nu putem furniza expertize valabile ca probe în instanţă.

  11. Alexandru says:

    Sunt student si as dori sa va rog sa ma ajutati cu cateva informatii daca se poate in ceea pe priveste Six Sigma. Ma intereseaza care sunt caracteristicile demografice(varsta, sex, pregatire, functie, venituri etc) si psihografice(personalitate, clasa sociala, stil de viata, interese, opinii) ale persoanelor care participa la cursurile de Six Sigma.
    Am nevoie de aceste informatii pentru un proiect si nu le gasesc nicaieri.
    V-as fi foarte reconoscator daca m-ati putea ajuta.
    Va multumesc anticipat.

    • Philean says:

      Nu am văzut nicăieri astfel de date – nu ştiu să fi făcut cineva un astfel de studiu. Dar poate ştie vreun cititor care ajunge pe această pagină!

  12. Eugen Stefan says:

    Buna seara,

    Va rog sa-mi transmiteti materialul necesar pentru acest curs.

    Multumesc

  13. Philean says:

    Dana m-a intrebat “unde se organizeaza cursuri in Romania sau cum as putea sa incep sa ma dezvolt in acest domeniu”.

    Iata raspunsul meu:
    Cursuri se organizeaza mai multe – nu stiu in prezent ce cursuri sint deschise pentru inscrieri, dar o simpla cautare pe Internet cred ca ar duce la gasirea unor astfel de cursuri. Acum, daca merita sau nu sa le alegeti – ar trebui sa va interesati la fosti cursanti, pentru a vedea daca au fost multumiti, in functie de asteptarile pe care le-au avut.
    Lean se aplica in diverse domenii – astfel exista, dupa parerea mea, 4 cerinte esentiale pentru ca cineva sa inceapa sa aplice Lean:
    1) sa aiba cunostinte despre principiile, conceptele, metodologiile, instrumentele Lean – astfel, termeni precum Lean, Kaizen, SMED, VSM, Jidoka, JIT, TPM, Kanban etc. trebuie sa fie bine cunoscuti si conceptele sau metodele respective sa fi fost macar o data aplicate in practica
    2) sa aiba experienta solida in domeniul de aplicare pe care doreste sa-l abordeze – despre procesele specifice, organizare, tehnologii, metode de lucru, standarde aplicabile, reguli de securitatea muncii, metode de control etc.
    3) sa aiba competente generale de management – despre planificare, organizare, control etc.
    4) pasiune puternica pentru imbunatatirea continua.

  14. Cori says:

    Buna seara,
    Lucrez de mai bine de 7 ani (numai in segmentul servicii). 2 ani am implementat ISO 9001 la diverse firme, apoi 4 ani am fost analist, iar acum lucrez pe calitatate in domeniul resurselor umane la o multinationala. Ma gandesc serios sa invat mai multe despre Lean Six Sigma, am citit mai multe articole, dar vreau sa aprofundez. As avea nevoie de sfatul dvs. Cu ce firma credeti ca ar trebui colaborez? Am facut multe cursuri, multe dintre acestea au fost tinute de persoane lipsite de profesionalis si cunostinte si nu mai vreau sa am astfel de experiente 🙂
    Si o ultima intrebare : Considerati ca Lean Six Sigma se axeaza mai mult pe productie?

    Multumesc mult.
    Corina

    • Philean says:

      Buna, Corina!
      Si multumesc ca ai spart gheata cu intrebarile puse.
      Raspund pe rind:
      1) Despre cursurile altora nu imi pot permite sa imi dau cu parerea, pentru ca nu am participat la ele si deci nu am informatii directe. Recomandarea pe care o fac mereu este ca, inainte de a alege un curs / un trainer, este bine sa se ceara opiniile celor care au fost la un curs similar anterior sau il cunosc pe trainer din alte actiuni – pe alte tematici. Exista si in acest caz subiectivitate, dar macar se mai clarifica un pic asteptarile fata de curs.
      2) Parerea mea este ca principiile Lean Six Sigma sint universal valabile – de la viata personala si pina la orice tip de activitate umana. Reducerea timpului necesar pentru a satisface un client, diminuarea pierderilor, stabilizarea proceselor si diminuarea variabilitatii – toate aceste efecte pot fi utile indiferent de activitate si de domeniul in care se realizeaza.
      Singura dificultate poate fi adaptarea instrumentelor specifice pentru a fi aplicabile in diverse domenii – de exemplu, cine citeste despre Kanban sau Heijunka aplicate in productie, va avea nevoie de o abordare creativa pentru a gasi solutii de aplicare a acestor instrumente in servicii sau in administratia publica. Dar exista deja scoli de gindire pentru a aplica LSS in universitati, in sistemul de sanatate publica, in banci, in biblioteci etc.
      Am scris un comentariu pe un alt blog (http://christianpaulsen62.wordpress.com/2013/01/15/kanban-at-home/) despre cum se poate aplica metoda Kanban acasa. Un articol mai vechi (http://www.leanblog.ro/wp/o-paralela-intre-5s-si-religie/) aborda dezvoltarea personala prin aplicarea fazelor 5S.
      Poate ca cel care cunoaste foarte bine un anumit sector de activitate va recunoaste mai usor unele metode similare instrumentelor LSS, chiar daca nu poarta aceleasi nume ca in literatura de specialitate.
      Din acest motiv, avem nevoie de creativitate in adaptarea instrumentelor, iar abordarea pe care o recomand eu este sa se plece de la o problema catre solutie, nu de la un instrument anume catre un loc unde sa poata fi aplicat.
      Daca nu am raspuns complet, astept parerile tale sau viitoarele intrebari.
      Numai bine,
      Cristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *