Ce parere aveti despre cei care-si doresc in viata sa iasa la pensie?

Colaborez de citeva luni intr-un proiect de training adresat tuturor angajatilor unei fabrici mari, relativ de curind privatizata.  Multi dintre cei cu care am lucrat au o vechime in jur de 20 de ani (cam ca si mine), dar exista si persoane care lucreaza de 30 de ani in aceeasi fabrica, iar cei angajati in ultimii ani reprezinta o minoritate aproape nesemnificativa.

In aceste conditii, reactia mea este foarte diferita de la grupa la grupa si variaza de la admiratia profunda pina la disimularea cu greu starii de dezgust fata de manifestarile dezinteresului unora, pina la urma fata de propria viata, in fapt.

Sa ma explic. Cursurile au ca tema Lean, respectiv metodele de lucru care permit reducerea continua a pierderilor, pentru a scurta timpul necesar de la primirea pina la satisfacerea comenzii unui client.

Lean se bazeaza pe imbunatatirea continua, deci pe implicarea tuturor angajatilor pentru a identifica si rezolva situatiile care implica pierderi. Dar cum se poate oare aplica o astfel de abordare intr-o fabrica din Romania, cind peste 50% dintre angajati au ca obiectiv sa iasa cit mai curind la pensie?

La fel, cum se poate oare lucra in echipa cu un om care nu numai ca nu este dispus sa dea o mina de ajutor, ci i se pare ca trebuie sa fie respectat pentru ca se impotriveste “internationalizarii” si isi asuma rolul de a demola si putinele sperante pe care le mai au cei din jurul lui?!?

Azi sint intr-o faza pesimista si nu pot sa nu ma gindesc ca Ceausescu isi ride in barba acolo unde este, vazind ca si dupa atitia ani oamenii nu au reinvatat sa-si foloseasca liberul arbitru pentru progres, nu pentru auto-distrugere.

De asemenea, nu pot sa nu ma gindesc la nefericirea profunda a acestor oameni care  traiesc zi de zi cu neputinta de a iesi din automatismele create intr-o viata petrecuta intre patru pereti.

Incercarile mele timide de a-i face sa incerce sa vada lucrurile si dintr-o alta perspectiva se lovesc mereu de zidul nefericirii lor …

Mai exista si exceptii, totusi! Oameni care recunosc cu voce tare, in public, ca se poate – se poate sa schimbi ceva, se poate sa renunti la lasitate si sa iti faci curaj sa spui ce vrei si ce crezi – iar acestia sint cei care stiu sa faca ceva si care au incredere in ei. Dar majoritatea fie nu stiu sa faca ceva bine, fie nu stiu ca stiu, cert este ca-si doresc sfirsitul vietii, pentru ca pensia inseamna (pentru mine) sa recunosti ca esti batrin si in apropierea finalului vietii.

Poate gresesc. dar am nevoie de ajutor. Ce mi-ati recomanda sa fac? Ce ati face in locul meu?

Cristina

This entry was posted in Imbunatatire, Lean Manufacturing, Training and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ce parere aveti despre cei care-si doresc in viata sa iasa la pensie?

 1. Salut…cu scuzele de rigoare ca te contactam asa, dar deocamdata este o modalitate buna. Speram sa nu ne arunci intr-un colt.Apelam la oameni inteligenti si cunoscuti in blogosfera. Dupa ce vei citi acest comunicat, daca ai disponibilitatea sa te inscrii ar fi ok si cred ca ti-ar placea sa fii si un promotor al blogosferei bucurestene. Poate ne contactezi pe mail ( valecano@yahoo.com )sa discutam. Poti chiar sa ai propriul eveniment despre ceva anume …depinde doar de tine.
  Si ca sa vezi si reactiile pozitive: http://www.theflyonawall.com/2009/03/ziua-bloggerilor-bucuresteni-30-mai.html

  Acesta este comunicatul:
  “Mesaj important pentru bloggerii din Capitală!
  Pe 30 mai sărbătorim Ziua Bloggerilor Bucureşteni (ZBB). Vor avea loc concerte, video-proiecţii, târguri de blogging, expoziţii, vânzări de produse ale bloggerilor, petreceri etc.
  Informaţii şi înscrieri pe ZBB-2009.RO.
  Trimiteti mai departe mesajul sa circule in blogosfera. Multumim”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *