Despre criza si supravietuire – sau despre normalitate?!?

Citeam astazi despre un ghid de supravietuire pentru departamentele responsabile cu formarea (vezi ASTD Economic Survival Guide – http://www.formare.info/corner/?p=1136).

In esenta, recomandarile pornesc de la citeva constatari valabile pentru situatia de criza, si anume:

 1. Resurse insuficiente – cum sa obtinem mai mult cu mai putin?
 2. Majoritatea managerilor taie bugetele de training, crezind ca astfel fac economii fara sa afecteze rezultatele globale ale companiei
 3. Planificarea strategica este imposibila – pe ce sa ne bazam, daca nimeni nu poate prezice ce se va intimpla?
 4. Este necesar ca activitatea sa se restringa la domeniul cheie al firmei si sa se valorifice avantajele competitive prin utilizarea competentelor specifice ale angajatilor
 5. Riscurile devin din ce in ce mai greu de controlat, asadar trebuie sa se incurajeze creativitatea si inovarea
 6. Trebuie sa se asigure eficienta procesului de invatare – cum sa facem ca participantii la training sa fie cit mai multi, sa invete cit mai repede si in cel mai eficient mod cu putinta?

Citind acest articol nu am putut sa nu ma duc cu gindul la una din temele mele preferate – Lean Manufacturing (vezi blogul frate http://leanromania.wordpress.com).

Si ce inseamna in esenta Lean? Pe scurt Lean inseamna eliminarea pierderilor pe flux, adica gasirea modului de lucru care sa ne faca sa obtinem mai mult cu mai putin, cu rezultate similare sau chiar mai bune fata de situatia de pornire, fara a face schimbari majore, dar concentrindu-ne pe ceea ce putem face altfel (mai bine) din ceea ce stim sa facem fara a afecta rezultatele, prin utilizarea la maximum a resurselor de „materie cenusie” de care dispunem. Vi se pare ca seamana cu constatarile de mai sus?

Apoi ghidul respectiv furnizeaza si un plan de actiune (http://www.astd.org/ASTD/aboutus/Economic-Survival-Guide/actionplan.htm)   pentru a fi eficace si eficienti in conditii de resurse diminuate. Masurile propuse se refera la:

 1. comunicare pe verticala pentru a creste oportunitatile de invatare informala, imbunatatire a competentelor sociale
 2. revizuirea bugetelor de training, pentru a obtine mai mult cu mai putin
  • numar rational de participanti la actiunile de training
  • apelarea la solutii de tip e-learning sau reluarea si actualizarea unor cursuri interne
  • asocierea cu alte entitati pentru utilizarea in comun a resurselor disponibile (sali, cursuri, traineri, etc.) – apelarea la comunitati profesionale, spatii wiki, bloguri, etc.
 3. utilizarea mai rationala a potentialului intern – posturi flexibile, rotatia pe posturi, solutii alternative pentru angajati – concentrarea atentiei pe obiectivele si directiile strategice ale firmei.

Iar se face practic apel la bun simt in consumarea resurselor disponibile. De unde apare o intrebare: „De ce in situatii normale ne permitem sa facem risipa si ne gindim la economii doar pe timp de criza?”. Intrebare retorica, de buna seama. Pentru ca altfel ar insemna ca ceea ce se intimpla in situatii normale este neetic si dam cu totii de dovada de iresponsabilitate fata de resursele disponibile (inclusiv apa, aer, resurse naturale, oameni, timp, samd).

Cu ajutorul blogului lui Rares Manolescu (http://raresmanolescu.wordpress.com/2009/01/18/de-criza-8-principii-de-trait-viata-din-plin) am mai gasit un site interesant – http://www.eightprinciples.com. Cum spune si numele, se refera la 8 principii utile in viata, si anume:

– Get focused
1. Stop hiding who you really are
2. Start being intensely selfish
– Be creative
 3. Stop following the rules
4. Start scaring yourself
– Use your wisdom
5. Stop taking it all so damn seriously
6. Start getting rid of the crap
– Take action
7. Stop being busy
8. Start something

Iarasi nu am putut sa ma abtin si gindul mi-a zburat la cele 7 (sau 8 ) pierderi definite de Lean, respectiv:

 1. Supraproductia: fabricatia de produse inainte de a fi cerute de client (pe stoc) sau procesarea de informatii care nu sint necesare (de ex. produse si formulare sau date care nu au fost cerute sau nu sint analizate de nimeni)
 2. Timp pierdut pentru a astepta ceva: lipsa unor scule, materiale, informatii la momentul necesar sau asteptarea pentru prelucrarea unui lot mare din care clientul cere doar doua produse
 3. Transport inutil: mutari / transferari inutile ale produsului, persoanei sau a informatiei in sau din magazii sau intre procese, pe distante prea lungi
 4. Procesare inutila: a produce un anumit nivel de calitate cu mai multe operatii decit sint necesare pentru a indeplini cerintele clientului, utilizarea de echipamente sau scule sofisticate cind cele simple ar fi fost suficiente, a prelucra informatii intr-un mod mai complicat decit cel uzual, a avea sedinte mai lungi cu personalul decit durata programata
 5. Stocuri inutile: mentinerea stocurilor materiale, productie neterminata sau produse finite la un nivel in exces, pentru a compensa greselile de executie sau alte pierderi din timpul proceselor; neutilizarea intregii capacitatii productive a personalului, creativitatea si puterea de gindire
 6. Miscari inutile: apar cind nu exista preocupari pentru ergonomie – miscari suplimentare pentru a pune / lua un obiect in / din spatiul de lucru (banc sau birou de lucru) sau neglijenta in realizarea succesiunii de miscari pentru realizarea unei operatii
 7. Defecte, Corectii, Reparatii sau Reprelucrare: Orice activitate de corectare a greselilor de proiectare sau de executie, detectate dupa producerea lor
 8. Subutilizarea potentialului uman

Fara a pastra ordinea din cele doua liste, pentru mine iarasi apar o serie de similitudini:

8 principii

7 (sau 8 ) pierderi Lean

Observatii

Get focused 1. Stop hiding who you really are Miscari inutile De obicei ne obosim incercind sa ne aratam cum am vrea sa fim vazuti, desi conteaza mai mult cum sintem decit cum credem ca trebuie sa fim.
2. Start being intensely selfish Transport inutil Indiferent ca dam sau ca luam, se face un transfer intre parti. Doar ca ar trebui sa dam sau sa luam doar pentru a ne atinge niste obiective, nu pentru a bifa niste aparitii (acest comentariu vine din frustrarea pe care o am lucrind la un studiu despre responsabilitate sociala in Romania – cine doreste sa afle mai mult sa ma intrebe – am o multime de povestit!) 
Be creative 3. Stop following the rules Supraproductia Bineinteles ca nu vreau sa promovez anarhia, nici sindromul  romanesc cu „se poate si asa”, ci prin supraproductie ma refer la regulile redundante sau contraproductive cu care ne complicam viata incercind sa parem bine organizati.
4. Start scaring yourself Defecte „A gresi este omeneste” si „din greseala se invata”. Doar ca „inteleptul invata din greselile altuia si prostul din ale lui”. Asadar, am putea spune ca cine nu greseste, nu munceste, sau ca „pedeapsa pentru un eşec trebuie sa nu fie mai mare decit cea pentru cel care nu face nimic”. Alegeti ce vi se potriveste.
Use your wisdom 5. Stop taking it all so damn seriously Procesare inutila Gindim si analizam totul iar si iar, pina orice tintar devine un armasar.
6. Start getting rid of the crap Stocuri inutile Marcus Buckingham spunea: „Un singur lucru trebuie sa stii despre succesul individual durabil. Descopera ceea ce nu-ti place sa faci si inceteaza sa mai faci acel lucru.”. Asadar, viata e scurta – de ce sa ducem cu noi mai mult decit ne place?
Take action 7. Stop being busy Timp pierdut pentru a astepta ceva Cum ar fi sa nu aveti ce face? Dar sa aveti timp pentru ceea ce aveti de facut? Cititi principiile de mai sus si mai raspundeti o data!
8. Start something Subutilizarea potentialului uman Pe scurt, „being active, not reactive”.

Nu stiu daca am convins pe cineva – nici nu am intentionat, de fapt – cert este ca viata personala si cea profesionala au la baza aceleasi tipuri de principii, pe care unii le uita cind intra sau ies pe usa incaperii in care lucreaza. Deci, criza sau nu, n-ar fi timpul sa ne gestionam mai bine resursele? Ce spuneti?

This entry was posted in Imbunatatire, Lean and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *