Despre criza?!?

De citeva zile ma aflu in Cornwall si, un pic speriata de discutiile si perspectivele din Romania, am incercat sa aflu mai multe despre cum se simte criza in alte parti. In primul rind aici nu se vorbeste despre criza, ci despre “recesiune”.

Da, este adevarat ca multi si-au pierdut casele, pentru ca nu au mai avut bani sa plateasca ratele la imprumuturi, dar nu-i nimic! Statul se preocupa sa le ofere camere in “blocuri” sociale, pentru a avea un loc unde sa stea. Emisiunile informative la televizor se refera la multe situatii, printre care se mai intimpla sa se discute si despre someri sau sa se faca referire la unele aspecte economice cu efecte sociale, dar mult mai mult si mai des s-a vorbit despre cutremurul de asta-noapte din Italia sau despre arestarea a doi baieti care l-au atacat si ranit pe un al treilea.

Ma aflu intr-un sat cu 900 de locuitori, intre care mai mult de jumatate au iesit deja la pensie (s-au retras din orase mai mari sa traiasca la tara!). Fiind o zona de coasta cu “plaje”, mare si superbe zone pentru plimbare prin parcuri naturale, in apropiere de zona proiectului Eden, vara este plin de turisti – astfel incit populatia creste la circa 4000 oameni in medie. Criza? In zona se pescuieste, se cresc animale, se face agricultura, s-a infiintat o fabrica si astfel s-au creat aproape 50 de locuri de munca, se mai afla citeva magazine si multe B&Bs. Cu alte cuvinte, pentru ei era criza si inainte de criza, in lunile din afara perioadei de vara. Solutia? Initiativele de jos in sus si multa determinare pentru a atrage in aceste locuri si nu altundeva oameni, bani, idei.

Cei care au dus-o mai greu, nu simt criza cea mare, ci viata mai grea. Cei care au dus-o bine, n-o mai duc la fel de bine si sufera, crizindu-i pe toti.

Asadar, ce o fi mai bine oare? Sa se vorbeasca insistent despre ceea ce nu merge, pina cind unii se pot imbolnavi de stres? Sa reactionam emotional si sa suferim de grija celor care au pierdut miliarde de pe hirtie? Sau sa ne concentram sa facem din ce in ce mai bine ceea ce stim deja sa facem bine?

Ma intreb si eu, pentru ca in viata pentru ceea ce am obtinut am muncit din greu, dar cu placere, pentru ca intotdeauna am putut observa un progres care m-a facut sa ma ridic atunci cind nu mai credeam ca exista vreo scapare!

Ce credeti?  Mi-ar placea sa-mi spuneti.
Sa ne fie bine!
Cristina

This entry was posted in criza, Imbunatatire, Romania, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *