Este Lean util doar la locul de muncă?

Omuleţul meu Lean pare să cîştige adepţi! Vorbeam vineri cu o prietenă care îmi spunea că a observat că există o corelare evidentă între 5S la locul de muncă şi 5S în modul nostru curent de gîndire.

Deci, s-ar putea spune , “arată-mi locul unde munceşti şi eu îţi voi spune cum gîndeşti!”.

De asemenea, nu mă pot opri să nu fac o analogie cu NLP şi cu “Vorbeşte-mi şi-ţi voi spune cum gîndeşti!”.

Poate că majoritatea îmi veţi da dreptate dacă voi spune că există clar o relaţie între modul de gîndire şi comportamentul observat al cuiva.  Doar că ne-ar fi mai greu să spunem dacă modul de gîndire este cauza şi comportamentul efectul sau viceversa.

Dacă revin la 5S, este evident că pentru unii (extrem de puţini!!!) este foarte uşor să accepte regulile şi standardele specifice (un loc pentru orice şi orice la locul lui). Cine nu cunoaşte cel puţin o persoană foarte atentă şi ordonată, aproape obsedată de curăţenie, ordine, disciplină, simplitate etc., atît la locul de lucru dar şi în viaţa de zi cu zi!?! În acest caz s-ar putea ca obişnuinţa de a face lucrurile într-un anumit fel să determine necesitatea de a gîndi la simplificarea tuturor aspectelor acţiunilor şi situaţiilor curente.

Exemplul invers este mult mai raspîndit – persoana care “ştie” cum este bine şi se străduieşte, măcar parţial, să facă cum trebuie – pentru că asa este bine! In acest caz, uneori practica bate teoria, deşi uneori apar şi ceva remuşcări …

Omuleţul Lean este deci cel care raţionează şi decide adecvat pentru a reduce pierderile! Este cel care ştie cînd şi ce tehnici sînt adecvate, dar mai ales, poate decide cînd este oportun să schimbe regulile. Şi, chiar dacă omuleţul Lean nu este perfect (“Have no fear of perfection – you’ll never reach it.” – Salvador Dali), cel puţin este cel care îşi conduce acţiunile şi poate învăţa din greşeli (“In any moment of decision, the best thing you can do is the right thing, the next best thing is the wrong thing, and the worst thing you can do is nothing.” – Theodore Roosevelt).

Cine se recunoaşte ca omuleţ Lean este invitat să-şi prezinte aici părerile şi ultimele decizii Lean!

Vă aştept!
Numai bine,
Cristina

This entry was posted in Lean, Lean Six Sigma and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *