Lean este considerat a fi fie un sistem de management, fie o filozofie, sau un set de instrumente, în funcţie de amploarea, strategia şi nivelul de dezvoltare al organizaţiei şi culturii în care se aplică.
Dacă este vorba de un sistem de management, înseamnă că organizaţia a ajuns la nivelul de maturitate la care îmbunătăţirea continuă a devenit deja parte a culturii organizaţionale, clienţii sînt cunoscuţi şi implicaţi în stabilirea valorii, toţi fiind implicaţi în identificarea şi rezolvarea problemelor, pentru a elimina non-valoarea. Iar soluţiile provin din cunoaşterea şi aplicarea instrumentelor specifice Lean. În acest fel rezultatele obţinute sînt sustenabile pe termen lung şi pierderile nu reapar imediat după finalizarea aplicării unei soluţii de îmbunătăţire.
Dar dacă Lean este considerat doar un set de instrumente, fără ca sistemul să fie pregătit să acţioneze ca un întreg în spiritul filozofiei Lean, atunci îmbunătăţirile obţinute trăiesc doar „o vară”, pentru că imediat ce dispar din conul de lumină creat de interesul şi entuziasmul celor implicaţi, situaţia revine iniţial la stadiul iniţial, de dinainte de începerea schimbărilor.
Eliminarea sau reducerea pierderilor se face în mod specific şi este nevoie de alegerea instrumentului potrivit la locul specific şi la momentul adecvat. Niciun instrument Lean nu este general valabil, general aplicabil şi general avantajos la nivelul întregii organizaţii, indiferent de procese şi de domeniul de activitate. Astfel, instrumentele Lean nu se pot implementa decît după ce s-au parcurs cîteva etape preliminare esenţiale pentru succesul acestora pe termen lung – etape specifice ciclului de rezolvare a problemelor şi ciclului PDCA. De obicei se porneşte de la analiza fluxului de valoare şi se aplică o metodologie de rezolvare a problemelor, după ce s-au stabilit indicatori relevanţi pentru a monitoriza progresul schimbărilor necesare şi obiective clare de atins, dar anterior trebuie să fi fost create condiţiile pentru ca rezultatele îmbunătăţite să devină ireversibile.
Pingback: Comportamente Lean | LeanRomania Weblog
Buna ziua,
As dori sa citesc cartile Andy&Me (Dennis Pascal) si Creating a Lean Culture (David Mann) in limba romana… stiti cumva care sunt titlurile lor traduse? sau stiti cumva alte carti pentru Lean management?… Va rog mult de tot sa ma ajutati, daca puteti…
Multumesc anticipat.
O zi buna!
In afara de cartile editate de Institutul Kaizen Romania, nu stiu sa fi aparut alte carti despre Lean in Romania. Imi pare rau, alte informatii nu am.
Sper sa aveti acces la originale.
numai bine,
Cristina