Mai multi experti, mai multe carti si multe discutii incearca sa clarifice ce este mai bine sa se utilizeze: TQM? 6Sigma? Lean? BSC? Modelul EFQM de excelenţă? Sau Shingo? Sau Balridge …
TQM inseamna imbunatatire continua. Lean urmareste reducerea pierderilor pe flux. 6Sigma este o metoda de imbunatatire a performantelor proceselor stabile. Modelele de excelenţă se referă la includerea şi corelarea tuturor aspectelor esenţiale pentru o organizaţie într-un sistem de management capabil să satisfacă toate părţile interesate.
Deci, ce trebuie aplicat cind ne decidem ca este momentul sa obtinem rezultate mai bune?
Probabil ca fiecare va avea un raspuns specific. Eu cred ca trebuie pornit de la TQM – adica la inceput trebuie sa cream intr-o organizatie obisnuinta de a aborda continuu problemele cu care ne confruntam. De fapt, Juran m-a convins ca inainte de a lua decizii majore, este mai bine sa existe cadrul care sa permita reducerea impotrivirii celor afectati de schimbarile necesare. Apoi trebuie aplicate instrumentele Lean utile pentru identificarea si reducerea pierderilor. Astfel, vom trece de la comportamente, motivare, cultura organizationala, la organizare, clarificarea proceselor, rolurilor si responsabilitatilor, stabilirea modurilor adecvate de lucru, nivelarea incarcarii. Iar atunci cind totul ne este clar, putem aplica 6Sigma in zonele in care exista inca potential de imbunatatire.
6Sigma este o metoda initial dezvoltata de Motorola, pentru a imbunatati sistematic procesele prin eliminarea neconformitatilor (Bill Smith, 1986).
Dar 6Sigma inseamna si:
· O filozofie de management al calitatii (Reducerea variabilităţii proceselor, orientare spre client şi luarea deciziilor pe baza datelor disponibile şi a faptelor observate )
· O metodologie de îmbunătăţire a performanţelor proceselor (Metodologie care utilizează o serie de instrumente ale calităţii – Diagrama Pareto, histograme, diagrama cauză – efect (Ishikawa), fişe de control, diagrame de flux, etc. si care sintetizează utilizarea metodelor de SPC într-un model cunoscut sub numele de DMAIC – Definire, Măsurare, Analiză, Îmbunătăţire, Control
· O metodă de măsurare a calităţii produselor şi a capabilităţii proceselor (6s înseamnă probabilitatea de a avea 3.4 PPM de piese defecte sau ca probabilitatea este de 99.999967% că produsele vor fi conforme cu specificaţia)
Buna ziua,
Execut catapulte de lemn pentru exercitii practice de Six Sigma. Daca sunteti interesati, va rog sa accesati site-ul: http://www.catapultedelemn.ucoz.ro.
Cu stima,
Viorel-Alexandru Tanasie