Analiza metodelor curente de lucru

După ce ai făcut același lucru la fel timp de 2 ani, examinează-l cu atenție. După 5 ani, privește-l cu suspiciune. Iar după 10 ani, renunță cu totul şi începe din nou. (Alfred Edward Perlman)

Periodic, este util să se facă analiza metodelor curente de lucru, deoarece totul se schimbă mereu, deci păstrarea unor reguli, proceduri și metode trebuie să se facă doar dacă mai sunt valabile. Exemplul clasic este banalul „dosar cu șină”, încă cerut de unele instituții de stat, deși epoca arhivării tradiționale este în mare parte depășită, prin dezvoltarea comunicării și serviciilor în spațiul virtual.

Studiul metodelor curente de lucru se referă la utilizarea timpului de lucru, la elementele de intrare și de ieșire ale proceselor, la metodele propriu-zise de lucru, la fluxul procesului etc., iar scopul este de a elimina pierderile și de a găsi zonele în care sunt necesare idei de îmbunătățire.

Instrumente utile pentru studiul metodelor curente de lucru:

  1. Studiul muncii, care în esență constă în descompunerea muncii în elemente componente, pentru a le analiza, combina sau reordona, în vederea creșterii productivității muncii
  2. Studiul mișcărilor
  3. Studiul timpului
  4. Analiza proceselor
  5. Munca standardizată
  6. Analiza pierderilor de eficacitate a echipamentelor
  7. Analiza fluxului de materiale.

Deși toate aceste metode au fost create pentru analiza proceselor de producție, principiile lor pot fi utile în orice alt domeniu de activitate, după o adaptare a metodei, a terminologiei și a definițiilor folosite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *