La noi nu se poate aplica această metodă!

De multe ori, la cursuri, aud diferite persoane spunând: „La noi nu se poate aplica această metodă.” – cu variații pe aceeași temă.

Este ca și cum un frizer nu s-ar stădui să învețe mereu noi stiluri și metode de tuns, doar pentru că în momentul actual are un client care nu dorește o tunsoare nouă. Iar când ar veni un client cu idei mai puțin tradiționale, i-ar spune: „Mergeți la concurență, că eu nu mă pricep la tunsori noi!”.

În astfel de situații eu le povestesc despre cum se adaptează metoda SMED pentru a o folosi la îmbrăcatul/dezbrăcatul rapid al copiilor iarna – vezi reclama cu fetița care zice că nu are nevoie la toaletă, doar ca să ia mama suplimente alimentare cu Ca și Mg 😉

Sau le arăt cum poate fi aplicată metoda Kanban/2Bin pentru a controla stocurile de acasă și a descuraja cumpărăturile de tip OCD.

Indiferent de denumire, economisirea și evitarea pierderilor este un stil de viață, iar metodele grupate sub denumirea pompoasă de „Instrumente Lean” sau „Instrumente Lean Six Sigma” au fost toate la început doar niște soluții specifice pentru niște probleme curente.

Probleme există, soluții standard nu există – există doar idei de soluții, care trebuie adaptate și îmbunătățite, după ce sunt clare valorile și principiile care ne guvernează viața, fie ea personală, socială sau profesională.

sursa: https://media-exp1.licdn.com/dms/image/C4D22AQFX7fht-qkp0A/feedshare-shrink_800/0/1647921190015?e=2147483647&v=beta&t=kNr9_k7bEhgDWQQbgOSDnTzK3L92WnNODnb5DtphSBA

Eu mereu spun că îmbunătățirea continuă înseamnă atenția la aspectele pe care mulți le consideră minore.

Dar cum mai toată lumea se grăbește și vrea să sară peste etape, au ajuns la modă scurtăturile, soluțiile de-a gata, rețetele universal valabile. Valabile – da, dar nu întotdeauna utile și adesea chiar contraproductive.

This entry was posted in Imbunatatire, Instrumente, Lean and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *