Creşterea competitivităţii în România – o drumeţie sau tăierea de noi poteci prin teritorii necunoscute?
La începutul anului 2007 porneam la drum cu entuziasm şi propuneam firmelor interesate de noi metode pentru creşterea competitivităţii să ne contacteze pentru a lua parte la activităţile de formare profesională incluse într-un proiect Phare denumit „Competent & Competitiv”.
In 2008 am ajuns la încheierea acestui proiect şi este momentul concluziilor …
Vreme de un an am promovat principiile şi instrumentele Lean Manufacturing în Regiunea de dezvoltare Nord-Est a României, prin articole, pliante, discuţii, prezentări şi întîlniri cu reprezentanţi ai firmelor. Am introdus patru noi ocupaţii în Clasificarea Ocupaţiilor din România şi am pregătit primele serii de persoane competente pentru a avea aceste ocupaţii, care vor contribui la creşterea competitivităţii în regiune. Ocupaţiile în cauză sînt:
METODIST (Cod COR: 214906)
RESPONSABIL PROCES (Cod COR: 241931)
SPECIALIST ÎMBUNĂTĂŢIRE PROCESE (Cod COR: 241928)
MANAGER ÎMBUNĂTĂŢIRE PROCESE (Cod COR: 241946)
Am mai desfăşurat şi alte activităţi necesare pentru a ne atinge obiectivele, iar rezultatele au apărut prin depăşirea obstacolelor şi valorificarea oportunităţilor ce au jalonat traseul parcurs de noi – traseu pe care l-am planificat ca pe o drumeţie, şi care s-a dovedit a fi o cale defrişată cu mare efort printr-un teritoriu necunoscut.
La ce mă refer?
Mai întîi, vă aduceţi aminte ce spune pesimistul sau optimistul că vede cînd i se da un pahar umplut parţial cu apă? Bineînţeles că optimistul spune că paharul este pe jumătate plin, iar pesimistul îl vede ca fiind pe jumătate gol. Ar mai fi două întrebări la care aş vrea să răspundeţi.
Prima întrebare este: Cum credeţi că este paharul umplut parţial cu apă cînd îl ridicaţi de pe masă, greu sau uşor? Dar dacă ar fi să-l ţineţi în mînă vreo 30 de minute, după această perioadă aţi spune că paharul este greu sau uşor?
Există patru variante de răspuns la această întrebare multiplă. Eu aş răspunde uşor şi greu. Cine îmi dă dreptate? Cine crede că greşesc?
Iar a doua întrebare este ce credeţi că spune specialistul Lean cînd vede un pahar parţial umplut cu apă? Eu v-aş spune la ce mă gîndesc, dar mult mai interesant ar fi răspunsul pe care l-aş primi de la dvs.
După cum vedeţi, cîteva întrebări simple pot declanşa multe tipuri de reacţii, răspunsuri şi discuţii. Pleci la un drum clar demarcat şi pe traseu constaţi că devine din ce în ce mai accidentat, întortocheat, blocat de diverse obstacole naturale, dificil de mers înainte dar şi imposibil de întors din drum.
Adică exact situaţia pe care am experimentat-o timp de un an, pe parcursul încercării de a propune utilizarea in Romania a unor noi metode de lucru care să permită obţinerea avantajelor oferite de Lean Manufacturing oriunde in lume, acolo unde se aplică de la începutul anilor 1990.
Iar dacă la final am ajuns acolo unde ne propuseserăm, meritul este al celei mai mari părţi a beneficiarilor serviciilor noastre, care ne-a însoţit o bună bucată de drum şi ne-a fost alături pentru a depăşi obstacolele întîlnite.
Dar iată pe scurt povestea drumului nostru. La promovarea unor principii şi instrumente noi, reacţiile pot fi foarte diferite, de la acceptarea cu entuziasm a ideilor de schimbare şi pînă la respingerea instinctivă şi îndîrjită a oricărei încercări de punere în discuţie a unor posibile necesităţi de îmbunătăţire.
Un coleg în promovarea principiilor Lean în România a prezentat o dată unor studenţi avantajele celor aflaţi la început de drum. El zicea că fericiţi sînt începătorii, pentru că sînt incompetenţi şi inconştienţi, deci a lor este liniştea şi mulţumirea! Cei incompetenţi dar conştienţi au mult de muncă pentru a deveni competenţi. Cei competenţi şi conştienţi devin foarte repede competenţi şi inconştienţi, deoarece cred că ceea ce ştiu le este suficient. Iar pasul spre incompetenţă şi inconştienţă este atît de mic, încît nici măcar nu se mai pot bucura de fericire, pentru că timpul a trecut, iar ei nu mai au scuza că sînt începători!
Acest tip de raţionament este incompatibil cu principiile Lean, care promovează nemulţumirea ca factor de progres constant, dar este totuşi atît de răspîndit, încît devine obstacolul cel mai greu de depăşit pentru a putea fi puse în aplicare instrumentele ce permit îmbunătăţirea continuă a performanţelor proceselor desfăşurate în firmele cu care am luat contact pe parcursul proiectului „Competent & Competitiv”.
Lucrul cu peste 70 de persoane timp de peste două luni mi-a permis să fac o identificare cu o serie de tipologii des întîlnite în relaţie cu schimbările necesare pentru îmbunătăţirea proceselor, şi anume:
1. persoane interesate, dornice de cunoştinţe şi experienţe noi, entuziaste, flexibile în gîndire, inovative – visul oricărui manager sau trainer
2. adepţi ai sindromului “EUROPA”, sau în cazul principiilor Lean, al celui ce poate fi numit „AMERICA” (“Dacă trebuie, desigur, cu plăcere, că doar nu sînt ei mai deştepţi ca noi!”)
3. persoanele ce stau cu “OCHII-N SOARE”, convinse oarecum că “Orice minune ţine 3 zile.”
4. materializarea modelului “CAPRA VECINULUI” – “De ce eu?”, “La noi nu e aşa de rău, eu mă descurc, la alţii e mai rău.”
5. atenţia la “DROBUL DE SARE” – „Dacă trebuie, accept să se schimbe, dar nu prea mult şi nu neapărat în părţile esenţiale … Dar dacă …!”
6. poziţionare de “CURCĂ-N LEMNE” – „Nu se poate! Nu se aplică în domeniul nostru. Este imposibil. Nu acum.”
7. şi bineînţeles, un “BURIC AL PĂMÎNTULUI” – “România este diferită! Noi ştim tot, dar există o conspiraţie internaţională care ne este împotrivă.”
Vestea bună este că doar trei persoane din cele întîlnite pot fi încadrate în ultimele două categorii enumerate mai sus (statistic, ponderea lor fiind nesemnificativă pentru grupul ţintă), aşadar celelalte pot să promoveze soluţii de îmbunătăţire care să permită reducerea pierderilor pe flux şi creşterea performanţelor proceselor specifice.
Buna ziua. Am citit cu interes articolul pentru ca voi incepe si eu in scurt timp sa bat la usile unor companii locale pentru a le propune sa ii ajut in imbunatatirea proceselor / eliminarea pierderilor. Sunt foarte curios sa vad ce reactii voi intalni 🙂