Lean Learning Academy (2)

Vorbeam în articolul din 2 octombrie despre finalizarea unui proiect ce promovează învăţarea conceptelor, principiilor şi metodelor cheie specifice abordării Lean, încă din timpul facultăţii – Lean Learning Academies (LLA). Chiar dacă teoria nu aduce toate cunoştinţele necesare aplicării în practică a temelor specifice unui sistem Lean de management, aportul teoretic inclus în modulele dezvoltate în cadrul proiectului contribuie la construirea fundaţiei pentru experienţele ulterioare, facilitate prin jocul de simulare inclus în programa de studiu.

Aştept întrebările, comentariile sau sugestiile despre oportunitatea învăţării principiilor şi instrumentelor Lean în timpul studiilor  – fie că este vorba de şcoală, liceu sau universitate.

Numai bine,
Cristina

This entry was posted in Imbunatatire, Instrumente, Lean, Lean Six Sigma, Training and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Lean Learning Academy (2)

 1. Mugur says:

  Este foarte interesanta intrebarea si o sa incerc sa imi spun parerea mea despre Lean Six Sigma in mediul academic. In primul rand, ce este LSS (o sa il scriu asa ca sa nu tot consum spatiu si timpul vostru repetand…), in industrie? Cate din uneltele LSS au fost “inventate” in momentul cand Motorola si General Electric au venit cu Six Sigma sau cand am adaugat Lean si l-am facut LSS?

  Nu prea multe lucruri noi o sa gasiti. Controlul Procesului, Organizarea Productiei, Eliminarea Pierderilor, Statistica Aplicata etc. etc. erau de ani, daca nu de zeci de ani, cunoscute si aplicate. Chiar si metodele mai sofisticate un pic folosite in ce se numeste Design for Six Sigma erau foarte bine cunoscute – de exemplu TRIZ, Axiomatic Design, Quality Function Deployment etc. -.
  Am predat pentru multi ani in industrie Lean Six Sigma, in America de Nord si in cateva tari in Europa de Vest. Ce este poate mai interesant si care o sa ajute la a raspunde la intrebarea Cristinei este ca, acum, dupa ce m-am mutat la universitate, predau EXACT acelasi lucru dar intr-o forma “academica”. Primul curs cu care am inceput sa predau a fost Applied Statistics – Statistica Aplicata -. Dupa cum se stie foarte bine EXACT acelasi lucru se preda in partea de Six Sigma care se numeste Variation Reduction – Reducerea variabilitatii cred ca s-ar traduce -. Deci, o treime din ce am predat in industrie este acoperita de subiectul acesta.

  Al doilea curs dupa care am “umblat” sa il predau a fost Systems Engineering. Are multe nuante acest subiect dar unul dintre ele este EXACT ce numim in LSS Design for Six Sigma, sau DFSS. DFSS este partea de LSS care se ocupa de noi produse, servicii si sisteme. Daca consideram ca orice in lume este un “sistem”, atunci va dati seama ca este chiar acelasi lucru. Cu acest curs am acoperit inca o treime din LSS.

  Ca sa completez ce eu numesc “trilogia” pe care vreau si o pot preda la universitate, imi lipsea partea de Lean. Vara care a trecut am reusit sa obtin o clasa de anul 4 de la Business School care se numeste Operations Management. Este EXACT partea de Lean. Chiar si proiectul care l-au avut de facut studentii a fost re-organizarea “productiei” de asamblare de sticky-notes folosing concepte de Lean. Am simulat in sala de curs pe echipe un tip vechi de productie – batch manufacturing – unde au avut probleme mare sa produca ce aveau in plan. Pe urma, dupa 4-5 saptamani de curs au simulat din nou schimband complet harta procesului si implementand multe din principiile Lean.

  Nu stiu in Romania ce este astazi dar stiu ca pe vremea mea se preda Statistica si se preda Organizarea Productiei. Imi aduc aminte si de alte subiecte care aveau legatura directa cu LSS. De exemplu eu am terminat o sectie de Roboti Industriali in TCM si am avut cursuri in care se discuta cum sa punem robotii pe linie in asa fel incat sa se integreze cu procesul. Si multe altele.

  In America de Nord sunt multe universitati care vorbesc deschis de Lean Six Sigma si o predau exact sub numele acesta. Unele, ca University of Windsor, au toate elementele necesare, doar ca nu numesc un program “Bachelor Degree in LSS”. Sunt unele parti ale cursurilor pe care le predau care sunt foarte teoretice, cu programare liniara si calcule mai complicate, in special in partea de logistica, supply chain si statistica. Dar, daca ar fi sa compar cu ce am predat in industrie din punct de vedere al dificultatii, as spune ca in industrie a fost cam 60-70% din ce predau acum la universitate. Deci, nu e diferenta uriasa si este explicabil considerand ca aici predau la studenti de 20-25 de ani fata de oamenii cu experienta de munca de multe ori de 20-25 de ani in industrie.

  In concluzie, ce cred eu ca poate fi facut in Romania este ca cineva sa caute in programele diferitelor facultati elementele de LSS pe care le-am mentionat mai sus. Sunt convins ca pot fi gasite, daca nu toate cel putin multe dintre ele. Absolventii care termina trecand prin cursurile acelea au deja baza teoretica si pot fi foarte usor antrenati spre o cariera in LSS.

  La urma urmei, Lean Six Sigma este o metodologie si, mai mult, o filozofie. De aceea, greutatea extraordinara nu este in a preda sau invata conceptele – cu toate ca nici usor nu este… -. Greutatea cea mai mare este sa fie implementata corect, folosing uneltele necesare din multitudinea de concepte care se pot utiliza. Multe firme esueaza pentru ca nu folosesc conceptele care trebuie, cand trebuie si cu cine trebuie.

  In orice caz, as fi interesat sa aflu ce parere aveti si voi?

  Numai bine tuturor,

  Mugur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *