O paralelă între 5S şi religie

Unii experţi fac o paralelă între metodologia 5S şi religia din Extremul Orient (aplicată în templele budiste sau shintoiste).

Astfel, pentru ca un discipol să fie acceptat, el trebuia să parcurgă cîteva etape, ce pot fi comparate cu cei 5S.

 1. O primă etapă era ca, la venire, discipolul să fie invitat să facă o analiză a sentimentelor, gîndurilor şi obiectelor proprii, şi să le elimine pe cele care nu-i vor mai fi necesare în noua viaţă de călugăr. Astfel, la uşa templului erau lăsate toate obiectele personale (haine, accesorii, etc.) şi toate gîndurile şi sentimentele impure.
 2. Al doilea pas era înţelegerea regulilor şi a mediului nou de viaţă. Cum religiile orientale consideră că nimeni nu are nevoie de mai mult decît îi este dat de zei, este foarte important ca fiecare să recunoască şi să accepte acest mod de viaţă, cu consum minim de resurse. Astfel, discipolul trebuia să înveţe şi să respecte regulile interne, disciplina şi programul zilnic.
 3. După aceste etape, discipolul trebuia să treacă printr-un proces de curăţire şi purificare fizică, dar şi să înveţe cum să menţină curăţenia lui şi a tuturor locurilor în care urma să îşi desfăşoare viaţa.
 4. În cea de-a patra etapă, se făcea o „igienizare” a gîndurilor şi obiceiurilor discipolului. Prin rugi şi perioade de introspecţie, discipolul era stimulat să aibă gînduri şi atitudini pozitive, pentru a-şi putea păstra sănătatea mentală şi fizică, dar şi pentru a se putea integra în colectivitate.
 5. În ultima etapă, cea de-a cincea, candidatului de călugăr i se cerea să îşi menţină şi să îşi îmbunătăţească nivelul atins.

Nu este neapărat nevoie să ne călugărim, dar poate că viaţa ar fi mai simplă şi mai plăcută daca am elimina tot ceea ce ne împiedică să luăm decizii rezonabile şi ne complică relaţiile cu ceilalţi şi cu noi înşine/însene.

This entry was posted in Imbunatatire, Lean and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to O paralelă între 5S şi religie

 1. Kato says:

  Și dacă am elimina acel tot, ce ar mai… rămâne, oare? 🙂

 2. philean says:

  Si? A fost greu, nu? Multă lume îmi zice că-s prea serioasă!
  Ceva comentarii???

 3. Paul Gabor says:

  Eu sunt un nevorbit. Posibil sa va deranjez. Imposibil sa nu. In general ne scot din minti lucrurile neprevazute. Ca si aceasta vizita inoportuna. Sunt inca unul in plus ce-si introduce nasul in intimitatea dumneavoastra. Arunc si eu un ochi pe-aici. O zi buna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *