Pierderi, pierderi și iarăși pierderi

Pierderile curente, chiar și cele neintenționate, fie ele și neconștientizate, nu mai sunt acceptabile.

Indiferent de definiție, pierderea se referă la utilizarea iresponsabilă și la risipa nesăbuită a resurselor. Similar principiului care stabilește că necunoașterea legii nu ne salvează de pedeapsă în cazul nerespectării legii, pierderile ocazionate de activitățile curente, mai ales cele care nu sunt observate, analizate și reduse continuu constituie o încălcare a dreptului la viață – a generațiilor actuale și viitoare.

A consuma prea multe resurse, a crea efecte negative asupra mediului și sănătății oamenilor, a ține la preț – cu riscul de a arunca apoi produse alimentare pe câmp sau la gunoi, a munci în dorul lelii (a te face că faci!), a strica materiale prin metode de lucru ineficiente, a pescui excesiv o anumită specie, a produce mai mult decât se poate consuma, a cumpăra mai mult decât ai nevoie, a contraface produse pentru a păcăli (și eventual îmbolnăvi) clienții, a face ceva care nu este util pentru nimeni, toate acestea și multe altele înseamnă pierderi, cu consecințe cumulate enorme și cu efecte considerabile în timp.

Am fost în multe fabrici din România. Am văzut câteva locuri care ar putea concura fără emoții în orice competiție de excelență și sustenabilitate în economie la nivel mondial. Dar am văzut și multe locuri în care se tăia pădurea pentru ca apoi să se toace lemnul (produsele vândute reprezentau un procent infimă din cantitatea de lemn tăiat), în care se crease conceptul de „pierdere fiziologică” pe fluxul de producție (care nu se contoriza la calculul productivității, considerându-se că este o problemă inerentă, insoluționabilă), în care pereții erau plini de afișe, poze și alte mijloace de comunicare (dar oamenii din secție ziceau că nu știu ce înseamnă), sau unde munții de deșeuri tindeau să depășească dealurile din zonă.

Nimic nu este apriori imposibil. Nici pierderile nu sunt eterne. Dar nu mai avem timp să așteptăm să se rezolve totul de la sine. Natura, cu manifestările ei extreme tot mai dese din ultimii ani, a tras deja semnalul de alarmă. Orice activitate umană are consecințe, în cel mai bun caz unele utile, dar și unele inutile. Dar ce ne face dacă consecințele rele le depășec cu mult pe cele bune sau nu există consecințe bune, ca în cazul risipei iraționale de resurse?

This entry was posted in Imbunatatire, Lean, Muda, pierderi and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Pierderi, pierderi și iarăși pierderi

  1. bogdan says:

    multumesc pentru informatii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *