Citate preferate

Despre gîndire, percepţii, atitudine şi înţelepciune

Mintea de calitatea a treia este fericită cînd gîndeşte la fel ca majoritatea. Mintea de calitatea a doua este fericită cînd gîndeşte la fel ca minoritatea. Mintea de primă calitate este fericită cînd gîndeşte. (A. A. Milne)

Ţine întotdeauna minte că propria ta dorinţă de a reuşi este mai importantă decît orice altceva. (Abraham Lincoln)

Mintea intuitivă este un talent sacru, iar mintea raţională este un servitor credincios. Noi am creat o societate care cinsteşte servitorul şi ignoră talentul. (Albert Einstein)

Problemele semnificative cu care ne confruntăm nu pot fi rezolvate la acelaşi nivel de gîndire pe care ne aflam cînd le-am creat. (Albert Einstein)

Nu este util nicidecum să încerci să-i ajuţi pe cei care nu se ajută singuri. Nu poţi împinge pe nimeni în sus pe o scară, dacă nu vrea să urce singur treptele. (Andrew Carnegie)

Omul admite adesea că are probleme cu memoria, dar niciodată cu judecata. (anonim)

Să priveşti înseamnă ceva, să vezi ceea ce priveşti este altceva. Să înţelegi ceea ce vezi este un lucru nou. Să înveţi din ceea ce ai înţeles este iar altceva. Dar să acţionezi pe baza a ceea ce ai învăţat este ceea ce contează de fapt cu adevărat. (Anonim)

Dacă ai timp să te vaiţi şi să te plîngi de ceva anume, înseamnă că ai timp să faci ceva pentru a rezolva problema. (Anthony J. D’Angelo)

Îl consider mai puternic pe cel ce se învinge pe sine însuşi, decît pe cel ce îşi învinge duşmanul. Este mai greu să te învingi pe tine decît pe vrajmaş. (Aristotel)

Nu vom cunoaşte adevărul decît dacă ignorăm cauza. (Aristotel)

Omul înţelept nu spune tot ce gîndeşte, dar gîndeşte ce spune. (Aristotel)

Bună sau rea, conversaţia ta este propria reclamă. De fiecare dată cînd deschizi gura, îi laşi pe ceilalţi să vadă cum gîndeşti. Văd o gîndire clară, argumentată, judicioasă? (Bruce Burton)

Omul este produsul gîndurilor sale. Ceea ce gîndeşte, aceea devine. (Buddha)

A face pe prostul la timpul potrivit este cea mai mare înţelepciune. (Cicero)

Recunoaşte că ştii ceea ce ştii şi că nu ştii ceea ce nu ştii. (Confucius)

Cînd te răneşte o săgeată otrăvită, important este s-o scoţi mai întîi; nu este momentul să te întrebi de unde vine, cine a tras-o sau ce otravă poartă. (Dalai Lama)

Ştiu că tu crezi că ai înţeles ce ai gîndit că am spus, dar nu cred că ţi-ai dat seama că ceea ce ai auzit nu era ceea ce am spus. (Daniel Greenspan)

Oamenii eficienţi sînt cei mai mari leneşi, dar sînt nişte leneşi inteligenţi. (David Dunham)

A citi fără să reflectezi este că a mînca fără să digeri. (E. Burke)

Dacă omenirea îşi curăţă poluarea interioară, atunci va înceta şi poluarea exterioară. (Eckhart Tolle)

Dacă interpretezi rolul unui gînditor, chiar vei deveni unul. (Edward de Bono)

Contrarul dragostei nu este ura, ci indiferenţa. Contrarul artei nu este hidosul, ci indiferenţa. Contrarul credinţei nu este erezia, ci indiferenţa. Iar contrarul vieţii nu este moartea, ci indiferenţa. (Elie Wiesel)

Fiecare persoană îşi modelează propria sa viaţă. Libertatea îi dă puterea de a efectua creaţiile sale proprii, iar puterea îi dă libertatea de a interfera cu modelele altora. (Eric Berne)

Priveşte-ţi gîndurile, ele devin cuvinte. Priveşte-ţi cuvintele, ele devin acţiuni. Priveşte-ţi acţiunile, ele devin obiceiuri. Priveşte-ţi obiceiurile, ele îţi intră în caracter. Priveşte-ţi caracterul, el îţi devine destin. (Frank Outlaw)

Cînd cineva nu trăieşte aşa cum gîndeşte ajunge să gîndească aşa cum trăieşte. (Gabriel Marcel)

Dacă toţi gîndesc la fel, atunci cineva nu gîndeşte. (George S. Patton)

Omul rezonabil se adaptează la mediu; omul nerezonabil perseverează să adapteze mediul după el. De aceea progresul depinde de oamenii nerezonabili. (George Bernard Shaw)

Ca să înţelegi că eşti prost trebuie totuşi să-ţi meargă mintea. (Georges Brassens)

Dacă continui să faci ceea ce ai făcut întotdeauna, vei obţine tot ceea ce ai obţinut pînă acum. (Gerhard Plenert şi Bill Kirchmier)

Se ştie că o idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate şi sfîrşeşte prin a fi o prejudecată. (Gr. C. Moisil)

Dacă banii înseamnă speranţa ta de independenţă, nu vei fi niciodată independent. Un om nu se poate baza decît pe rezerva sa de cunoştinţe, experienţă şi aptitudini. (Henry Ford)

Dacă crezi că poţi face ceva sau că nu poţi face ceva, ai dreptate în ambele cazuri. (Henry Ford)

Dacă crezi că poţi face ceva sau că nu poţi face ceva, ai dreptate în ambele cazuri. (Henry Ford)

Una dintre cele mai mari descoperiri în viaţa omului, surpriza cea mai mare, este să descopere că poate face ceea ce îi era teamă că nu poate face. Cele mai mari obstacole sînt cele pe care ni le ridicăm singuri – noi le punem, noi trebuie să le dărîmăm. (Henry Ford)

O atitudine pozitivă nu este suficientă pentru a rezolva toate problemele, dar îi va irita pe atîţia, încît merită efortul. (Herm Albright)

Fie eşti parte a problemei, fie eşti parte a soluţiei, fie eşti doar parte a decorului de fundal. (J. D. Zeik)

Ia exemplu de la broasca ţestoasă. Avansează doar cînd îşi scoate capul afară din carapace. (James B. Conant)

Ceea ce vedem depinde mai ales de ceea ce căutăm. (John Lubbock)

Cel care ştie multe despre ceilalţi poate fi un învăţat, dar cel care se cunoaşte pe sine este un om înţelept. Cel care îi controleaza pe ceilalţi poate fi un om puternic, dar mai puternic este cel care se controlează pe sine. (Lao Tzu)

Obişnuiesc să-i întreb pe oameni: „La ce te pricepi mai bine să faci?”. Este surprinzator de mare numărul celor care nu dau un răspuns pe baza unui anumit grad de auto-cunoaştere. Trebuie să ştii la ce eşti bun, deoarece aşa ştii ce cărţi ai cînd te aşezi la masa de joc. (Larry Bossidy)

Ceea ce vezi este o ştire, ceea ce ştii este contextul, iar ceea ce simţi este opinia. (Lester Markel)

Cred că nivelul de inteligenţă al unei persoane este direct proporţional cu numărul de atitudini contradictorii pe care le poate accepta pentru o singură temă de discuţie. (Lisa Alther)

Adevărata călătorie a descoperirii nu constă în a vedea noi peisaje, ci în a vedea peisajele cu noi ochi. (Marcel Proust)

Nu te îngrijora că nu eşti un geniu. Nu te gîndi dacă eşti deştept. Încrede-te în munca tenace, perseverenţă şi hotărîre. Iar cel mai bun motto pe termen lung este: “Nu te văita! Ia măsuri!” (Margaret Thatcher)

O concluzie reprezintă momentul cînd te-ai oprit să gîndeşti, din oboseală. (Martin H. Fischer)

Percepţia este puternică iar privirea slabă. În strategie este important să vezi lucrurile de la depărtare ca şi cînd ar fi aproape şi să priveşti cu detaşare lucrurile din apropiere. (Miyamoto Musashi)

Provocarea cea mai mare pentru mine a fost să schimb modul de gîndire al oamenilor. Atitudinea adoptată ne joacă adesea feste. Vedem lucrurile aşa cum mintea noastră le dictează ochilor să le vadă. (Muhammad Yunus)

Nu merge încotro te duce poteca. Mergi în schimb pe unde nu există potecă şi lasă o urmă pe unde treci. (Muriel Strode)

Acţionează rapid, gîndeşte pe îndelete. (proverb)

Cînd nu putem face ce voim, trebuie să voim ce putem. (Proverb)

Utilizează orice limbaj vrei, nu vei putea niciodată să spui altceva decît ceea ce eşti. (Ralph Waldo Emerson)

Integritatea fără cunoştinţe este fragilă şi inutilă; cunoştinţele fără integritate devin periculoase şi de temut. (Samuel Johnson)

Prima impresie este cea mai bună. Niciodată nu avem ocazia să facem a doua oară o mai bună “primă” impresie. (Srinivasan M. R.)

Între stimul şi răspuns, există o clipă. În această clipă se află libertatea şi puterea noastră de a alege răspunsul dorit. În răspunsul nostru ne stă dezvoltarea şi libertatea. (Viktor Frankl)

Între stimul şi răspuns, există o clipă. În această clipă se află libertatea şi puterea noastră de a alege răspunsul dorit. În răspunsul nostru ne stă dezvoltarea şi libertatea. (Viktor Frankl)

Relativ tîrziu în viaţă am descoperit ce uşor este să spui „Nu ştiu”. (W. Somerset Maugham)

Cum gîndeşti, aşa eşti. Cum te visezi, aşa vei fi. Aşa cum îţi alegi dorinţele, aşa te transformă ele. (Wendy Garrett)

A cheltui înainte de a cîştiga este ca a te odihni înainte de a munci, a preda înainte de a învăţa şi a construi înainte de a avea un plan. (William Arthur Ward)

Despre trecerea timpului

Eşti tînăr doar o dată, dar poţi rămîne imatur toată viaţa. (Abigail Van Buren)

Nu îţi poţi construi o reputaţie pe baza a ceea ce urmează să faci. (Henry Ford)

Pierderea de timp diferă de pierderea materială prin faptul că în primul caz nu se mai poate salva nimic. (Henry Ford)

Durata unui minut depinde de poziţia ta faţă de uşa de la baie. (Legea lui Murphy)

Amînarea e hoţul timpului. (Proverb)

Anii te învaţă multe din ceea ce zilele nu au ştiut niciodată. (Ralph Waldo Emerson)

Nimeni nu îmbătrîneşte doar pentru că au trecut nişte ani. Bătrîneţea apare atunci cînd ne abandonăm idealurile. Anii ne ridează pielea, dar pierderea entuziasmului ne usucă sufletul. (Samuel Ullman)

Timpul este singurul capital pe care îl are orice fiinţă umană şi singurul pe care nu-şi poate permite să-l piardă. (Thomas Alva Edison)

Dacă aştepţi momentul potrivit, te întrec alţii care nu stau să-l aştepte. (Woody Allen)

Despre certitudine şi schimbare

Schimbarea este inevitabilă. Schimbarea în mai bine este o sarcină pe viaţă. (Adlai E. Stevenson)

Este nevoie de mult curaj pentru a renunţa la obişnuinţe şi la aparenta siguranţă, pentru accepta noul. Dar nicăieri nu există securitate în ceea ce nu mai are sens. Este mult mai multă siguranţă în ceea ce este riscant şi provocator, pentru ca viaţa înseamnă acţiune şi mişcare, iar schimbarea înseamnă putere. (Alan Cohen)

Este nevoie de mult curaj pentru a renunţa la obişnuinţe şi la aparenta siguranţă, pentru accepta noul. Dar nicăieri nu există securitate în ceea ce nu mai are sens. Este mult mai multă siguranţă în ceea ce este riscant şi provocator, pentru ca viaţa înseamnă acţiune şi mişcare, iar schimbarea înseamnă putere. (Alan Cohen)

Dacă cineva nu a greşit niciodată, înseamnă că nu a încercat să facă nimic nou. (Albert Einstein)

Imaginaţia este mai importantă decît cunoştinţele, pentru că acestea sînt limitate, în timp ce imaginaţia este infinită. (Albert Einstein)

Nici o problemă nu poate fi rezolvată la acelaşi nivel de cunoştinţe la care a fost creată. (Albert Einstein)

Să nu fii absolut sigur este unul din aspectele esenţiale ale raţionalităţii. (Bertrand Russell)

Lumea se teme de o nouă experienţă mai mult decît de orice altceva. Aşa se întîmplă deoarece o nouă experienţă înlocuieşte atît de multe alte experienţe vechi. (D. H. Lawrence)

Problema nu este cum să ne vină în cap ceva nou, inovativ, ci cum să scăpăm de ceea ce este vechi în capul nostru. (Dee Hock)

Un sistem prost va învinge întotdeauna un om competent. (Deming)

Creativitatea are nevoie de introspecţie, auto-cunoaştere şi dorinţa de asumare a riscurilor. (Eric Maisel)

Creativitatea înseamnă să ai curajul de a renunţa la unele certitudini. (Erich Fromm)

Nu orişice cu care ne confruntăm poate fi schimbat. Dar nimic nu poate fi schimbat înainte de a ne confrunta cu el. (James Baldwin)

Nu este vorba doar de ceea ce facem, ci şi de ceea ce nu facem, pentru care sîntem de asemenea răspunzători. (Moliere)

Orice organizaţie trebuie să fie pregatită să abandoneze tot ceea ce face la un moment dat, pentru a putea supravieţui. (Peter Drucker)

Mi se pare ca oamenii au un potenţial foarte vast. Oamenii pot face lucruri extraordinare daca au curajul sa-si asume anumite riscuri. Totuşi cei mai mulţi nu o fac. Rămîn nehotărîţi ca şi cum viaţa ar fi veşnică. (Philip Adams)

În toate situaţiile, singura certitudine este că nimic nu este cert. (Plinius cel Bătrîn)

A schimba şi a schimba în mai bine sînt două lucruri diferite. (proverb german)

Chiar şi ceasul care nu funcţionează arată corect ora de două ori pe zi. (proverb polonez)

Creierul este un organ minunat. Începe să lucreze imediat ce te trezeşti şi nu se opreşte decît cînd ajungi la birou. (Robert Frost)

A face înseamnă a fi. (Sartre)

Cel ce nu are niciodată nicio insatisfacţie, nu va putea face vreodată un progres. O persoană satisfăcută de ceea ce are, rareori va schimba ceva. (Shigeo Shingo)

Un baraj neobosit de “De ce?” este cea mai bună cale de a-ţi pregăti mintea pentru a trece dincolo de vălul de nori care acoperă situaţia curentă. Utilizează-l cît mai des .(Shigeo Shingo)

Dacă găsesc 1000 de moduri eronate de lucru, nu înseamnă un eşec. Am curajul să merg mai departe, pentru că fiecare eroare eliminată înseamnă încă un pas înainte. (Thomas Edison)

Singurul lucru care face ca viaţa să poată fi trăită este incertitudinea constantă, insuportabilă – să nu ştii ce urmează. (Ursula K. LeGuin)

Despre simplitate şi eliminarea pierderilor

Din dezordine, găseşte simplitatea. Din ceartă, află concordia. Din mijlocul dificultăţilor apare oportunitatea. (Albert Einstein)

Orice nebun inteligent poate face lucrurile mai mari şi mai complexe. Dar este nevoie de o sclipire de geniu şi foarte mult curaj pentru a merge în direcţia inversă. (Albert Einstein)

Nu irosești, nu ai nevoi; risipa intenționată creează nevoi teribile. (Benjamin Franklin)

Nu pierde timpul; fii mereu ocupat cu ceva util. Stai deoparte de toate acțiunile inutile. (Benjamin Franklin)

Cînd ceea ce faci nu dă rezultate bune, ai tendinţa să faci mai mult şi cu mai mare intensitate din ceea ce faci. (Bill Maynard & Tom Champoux Heart)

Simplitatea este complexitatea rezolvată. (Constantin Brâncuşi)

Eficienţa este cea mai inteligentă formă de lene. (David Dunham)

Nu contează cît de mult spaţiu există, ci mai degrabă modul în care este utilizat. Nu contează cît de multe informaţii există, ci mai degrabă cît de eficient sînt organizate. (Edward Tufte)

Reduceți complexitatea vieţii, prin eliminarea dorințelor inutile de la viaţă, iar apoi truda traiului zilnic se reduce ea însăşi. (Edwin Teale Way)

Telefonul și vizitatorii sînt inamicii muncii. (Ernest Hemingway)

Începe cu un articol care este adecvat și apoi caută să găsești căi de a elimina piesele complet inutile. Acest lucru se aplică pentru orice tip de produs: un pantof, o rochie, o casă, o componentă auto, o cale ferată, un vapor, un avion. Pe măsură ce eliminăm piesele inutile și le simplificăm pe cele necesare, reducem, de asemenea, costul de producție. … Dar, de asemenea, este important să ne amintim faptul că toate piesele trebuie concepute astfel încît să poată fi mai ușor de realizat. (Henry Ford)

Pierderea de timp diferă de pierderea materială prin faptul că în primul caz nu se mai poate salva nimic. (Henry Ford)

Îți ia mai puţin timp să faci un lucru bine, decît pentru a explica de ce nu l-ai făcut bine. (Henry Wadsworth Longfellow)

Simplitatea voluntară înseamnă mai degrabă a merge în mai puţine locuri într-o zi, decît în mai multe, a vedea mai puţine pentru a putea vedea mai multe, a face mai puţine pentru a putea face mai mult, dobîndirea de mai puţine, pentru a putea avea mai multe. (John Kabat Zinn)

Simplitatea este echilibrul exact dintre prea puţin şi prea mult. (Joshua Reynolds)

Pentru a avea mai multe cunoştinţe, adaugă în fiecare zi cîte ceva; pentru a avea mai multă înţelepciune, elimină în fiecare zi cîte ceva. (Lao Tzu)

Dacă există un mod greșit de a face ceva, cei mai mulți oameni vor urma acel mod de lucru de fiecare dată. (Legea lui Rudin)

Unde există prea multe, ceva lipsește. (Leo Rosten)

Simplitatea este sofisticarea extremă. (Leonardo da Vinci)

Înţelepciunea vieţii constă în eliminarea lucrurilor neesenţiale. (Lin Yutang)

Pe lîngă nobila arta de a face ca lucrurile să fie realizate, există şi nobila arta de a lăsa lucrurile nerealizate. Înţelepciunea în viaţă înseamnă să ştii să elimini ceea ce este neesenţial. (Lin Yutang)

Cea mai mare parte din ceea ce spunem și facem nu este ceva esenţial. Dacă poți elimina ceva, vei avea mai mult timp și mai multă linişte. Întreabă-te în fiecare moment: „Este necesar acest lucru?”. (Marcus Aurelius)

Oamenii nu înțeleg ce venituri mari aduce economisirea. (Marcus Tulius Cicero)

Orice exces este rău – abstinența, ca și necumpătarea. (Martin Tupper)

Cele mai distructive lucruri sînt nerăbdarea, graba și aşteptarea de a obţine prea mult şi prea repede. (May Sarton)

Atracția pentru metoda de a da ceva din mînă în mînă este rădăcina tuturor relelor. (Michael Hammer)

Dacă ai cinci elemente disponibile, utilizează numai patru. Dacă ai patru, utilizează trei. (Pablo Picasso)

Dacă ceva merită să fie făcut, merită să fie făcut bine. (Philip Dormer Stanhope)

Fă bine ceea ce nu poţi face de două ori. (proverb)

Oaspetele vede în casă mai multe într-o oră ca gazda într-un an. (proverb)

Un pic în fiecare zi înseamnă mult într-un an. (Proverb)

A face două lucruri în acelaşi timp înseamnă a nu face niciunul. (Publilius Syrus)

O pierdere de care nu-ţi dai seama nu este resimţită ca o pagubă. (Publilius Syrus)

Dacă există o cale mai dificilă de a face ceva, cineva o va găsi. (Ralph E. Ross)

Simplitatea este complexă. Nu este niciodată ușor să poți menține lucrurile simple. Soluțiile simple necesită gîndirea cea mai avansată. (Richie Norton)

Puţin cu puţin, dacă se pun laolaltă, se face mult; grămada din hambar constă din mici seminţe, iar picătură cu picătură se face inundaţia. (Saadi)

Cel mai scurt drum pentru a face multe lucruri este de a face un singur lucru pe rînd, dintr-o dată. (Samuel Smiles)

Cea mai bună abordare este să scoţi la suprafaţă şi să elimini problemele acolo unde se crede că nu există. (Shigeo Shingo)

Cel mai periculos tip de pierdere este cel pe care nu-l vedem. (Shigeo Shingo)

Îmbunătăţirea înseamnă de obicei să faci ceva ce nu ai mai făcut niciodată. (Shigeo Shingo)

Un director a pus un afiş: „Eliminaţi pierderile!”. De obicei, dacă oamenii observă pierderile, pînă la urmă le elimină. Problema cea mare este cînd nu ne dăm seama ce risipim. Pe afiş ar fi trebuit să scrie: „Găsiţi pierderile!”. (Shigeo Shingo)

Virtutea constă în a nu depăşi măsura cu nimic. (Socrate)

A elimina pierderile este simplu. A le vedea este dificil. (Taiichi Ohno)

Costurile nu există ca să fie calculate. Costurile există pentru a fi reduse. (Taiichi Ohno)

Singurul loc în care munca şi mişcarea înseamnă acelaşi lucru este grădina zoologică, unde vizitatorii plătesc ca să vadă animalele în mişcare. (Taiichi Ohno)

Stocurile de roduse finite sînt produsele pe care le-am făcut, dar pe care nimeni nu le vrea. Stocurile de materii prime sînt produse pe care le-am cumpărat, de care nu avem nevoie. (Tom Greenwood)

Cea mai mare risipă este eşecul de a folosi abilităţile oamenilor, pentru a afla mai multe despre frustrările lor şi despre contribuțiile pe care aceştia sînt nerăbdători să le facă. (W. Edwards Deming)

Modul în care o persoană face lucrurile este rezultatul direct al modului în care ea gîndește despre acele lucruri. (Wallace D. Wattles)

Despre învăţare şi îmbunătăţirea continuă

Daţi pe mîna educatorului cît mai puţine măsuri coercitive cu putinţă, astfel încît singura sursă a respectului tinerilor faţă de el să fie calităţile lui umane şi intelectuale. (Albert Einstein)

Niciodată nu predau lecţii studenţilor mei. Eu doar încerc să le creez condiţiile în care ei să poată învăţa. (Albert Einstein)

Analfabetul secolului 21 nu va fi cel care nu ştie să scrie şi să citească, ci cel care nu poate învăţa, dezvăţa şi reînvăţa. (Alvin Toffler)

Dacă ai impresia că educaţia este scumpă, atunci încearcă să vezi cît costă ignoranţa. (Andy McIntyre)

Cine nu ştie că nu ştie, este prost – ocoleşte-l! Cine nu ştie că ştie, este adormit – trezeşte-l! Cine ştie că nu ştie, este nepregătit – pregăteşte-l! Cine ştie că ştie, este înţelept – urmează-l! (Anonim)

Comunicarea se poate învăţa. Este ca mersul pe bicicletă sau ca scrisul la maşină. Dacă eşti gata să exersezi, îţi poţi îmbunătăţi rapid performanţele. (Brian Tracy)

Cunoaşterea este ca atunci cînd ştii ceva, să ştii că ştii. Iar atunci cînd nu ştii ceva, să-ţi permiţi să nu ştii. (Confucius)

Aş da tot ce ştiu, pentru jumătate din ce ignor. (Descartes)

Cînd nu putem găsi satisfacţia în noi înşine, în van o vom căuta altundeva. (Francois de La Rochefoucauld)

Începutul cunoaşterii este atunci cînd descoperim ceva ce nu înţelegem. (Frank Herbert)

Inteligenţa nu înseamnă acumularea de cunoştinţe. Înseamnă să ştii care cunoştinţe merită să fie acumulate. (Frank Tyger)

Aş putea utiliza o sută de persoane care nu cunosc cuvîntul “imposibil”. (Henry Ford)

Oricine renunţă să înveţe este bătrîn, chiar dacă are 20 sau 80 de ani. Oricine continuă să înveţe rămîne tînăr. Cel mai important lucru în viaţă este să-ţi păstrezi propria minte tînără. (Henry Ford)

Dacă nu poţi spune ceva clar, înseamnă că nu ai înţeles nici tu. (John Searle)

De fiecare dată cînd înveţi pe cineva, învaţă-l să se îndoiască de ceea ce-l înveţi. (Jose Ortega y Gasset)

Ceea ce este important este să continui să înveţi, să-ţi placă provocările şi să accepţi ambiguitatea. Pînă la urmă, nu există adevăruri absolute. (Martina Horner)

Omule, nu uita că ai toată viaţa un şcolar pe care niciodată nu trebuie să-l pierzi din ochi: tu însuţi! (Nicolae Iorga)

Şcoala cea mai bună e acea în care înveţi, înainte de toate, a învăţa. (Nicolae Iorga)

Mai degrabă încerc să fac ceva măreţ şi să greşesc decît să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc. (Robert Schuller)

Succesul este suma micilor eforturi de zi cu zi. (Robert Collier)

Cea mai bună abordare este să scoţi la suprafaţă şi să elimini problemele acolo unde se crede că nu există. (Shigeo Shingo)

Eşti prea ocupat pentru a face îmbunătăţiri? Adeseori mă simt descurajat de cei care spun că sînt prea ocupaţi pentru a-şi face timp să-şi îmbunătăţească activităţile. De obicei le spun că nu vor mai fi ocupaţi doar cînd vor fi morţi sau cînd firma va fi dat faliment. (Shigeo Shingo)

Eu nu pot învăţa nimic pe nimeni. Eu îi pot doar face pe ceilalţi să gîndească. (Socrates)

Faceţi ceea ce puteţi, cu ceea ce aveţi, acolo unde vă aflaţi. (Theodore Roosevelt)

Dacă ştii bine ceva, învaţă-i şi pe ceilalţi. (Tryon Edwards)

Învăţarea nu este obligatorie . . . , nici supravieţuirea. (W. Edwards Deming)

Profesorul mediocru prezintă lecţia. Profesorul bun o explică. Profesorul foarte bun o demonstrează. Profesorul adevărat entuziasmează. (William Arthur Ward)

Personal, sînt gata întotdeauna să învăţ, chiar dacă nu îmi place întotdeauna să mi se predea lecţii. (Winston Churchill)

Despre acţiune, decizii şi succes

Aproape întotdeauna este mai uşor să începi ceva, decît să termini ceva. (Agnes Allen)

Trebuie să te gîndeşti la aspecte importante în timp ce te ocupi de lucruri mărunte, astfel încît lucrurile mărunte să te ducă în direcţia corectă. (Alvin Toffler)

Persoanele care aşteaptă ca toate condiţiile să fie perfecte înainte să acţioneze, nu acţionează niciodată.  (Anonim)

Ceea ce putem face şi ce nu, sau ceea ce consideram că este posibil sau nu, arareori depinde de capacitatea noastră reală. De obicei depinde de ceea ce credem noi că sîntem. (Anthony Robbins)

Călătorule, nu apar poteci pînă nu le face cineva mergînd pe ele. (Antonio Machado)

Noi sîntem ceea ce facem în mod repetat. Deci excelenţa nu este o acţiune, este un obicei. (Aristotel)

Nu este raţional să ne propunem să atingem perfecţiunea. Ceea ce este raţional este să nu încetăm să o dorim. (Atul Gawande)

Omul înţelept face pe dată ceea ce un prost face mai tîrziu. Amîndoi fac acelaşi lucru, doar că la momente diferite. (Baltasar Gracián)

Cea mai mare pierdere din lume este diferenţa dintre ce sîntem şi ce am fi putut ajunge. (Ben Herbster)

Nu confunda niciodată mişcarea cu acţiunea. (Benjamin Franklin)

Prin perseverenţă, mulţi oameni ajung la succes cu proiecte care păreau să fie destinate eşecului. (Benjamin Disraeli)

Eu iau decizii. Poate nu sînt perfecte, dar este mult mai bine să iei decizii imperfecte decît să cauţi în permanenţă deciziile perfecte pe care nu le vei găsi niciodată.(Charles de Gaulle)

În cele mai multe situaţii, succesul depinde de timpul necesar ca să reuşeşti. (Charles Louis de Montesquieu)

Entuziasmul ardent, dublat de bun simt şi de perseverenţă, este calitatea care asigură cel mai adesea succesul. (Dale Carnegie)

Ai nevoie de douăzeci de ani de muncă asiduă pentru a avea succes peste noapte. (Eddie Cantor)

Adevăratul lider nu are nevoie să conducă – lui îi este suficient să indice calea. (Henry Miller)

Am observat că majoritatea oamenilor progresează în acelaşi timp în care alţii îşi irosesc vremea. (Henri Ford)

Dacă o persoană nu îşi asumă mai mult decît poate face, nu are cum să se autodepăşească. (Henry Drummond)

Eşecul este doar o oportunitate pentru a începe din nou cu mai multă inteligenţă. (Henry Ford)

Există un singur tip de succes: acela de a face din propria viaţă ceea ce vrei. (Henry David Thoreau)

Înainte de orice altceva, secretul succesului este să termini ceea ce ai început. (Henry Ford)

Nu îţi poţi construi o reputaţie pe baza a ceea ce urmează să faci. (Henry Ford)

Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi cînd îţi iei ochii de la ţelul tău. (Henry Ford)

Există două categorii de oameni: cei care acţionează şi cei care îşi asumă meritele. Alătură-te primului grup – acolo găseşti întotdeauna mai mult loc liber. (Indira Gandhi)

Cei care greşesc se împart în două categorii: aceia care au acţionează fără să gîndească şi cei care gîndesc fără să acţioneze. (John Charles Salak)

Dacă vrei să ai succes, trebuie să tai noi drumuri, decît să mergi pe cele deja făcute de alţii. (John D. Rockefeller)

O slujbă bună trebuie făcută bine. Altfel, nu merită să o faci deloc. Nu există cale de mijloc. (Madhukar Kaushik)

Un singur lucru trebuie să ştii despre succesul individual durabil. Descoperă ceea ce nu-ţi place să faci şi încetează să mai faci acel lucru. (Marcus Buckingham)

Fă sarcinile dificile la începutul zilei. Mai tîrziu vor deveni şi mai dificile. (Mark Twain)

Buzunarele goale nu au ţinut pe nimeni pe loc. Doar capetele pustii şi inimile goale pot avea acest efect. (Norman Vincent Peale)

Nu aştepta; niciodată nu va fi un moment “mai bun”. Începe de unde te afli şi lucrează cu instrumentele pe care le ai la îndemînă, chiar dacă nu sînt cele mai potrivite, iar pe măsură ce vei lucra vei vedea că vei găsi instrumente din ce în ce mai bune. (Napoleon Hill)

Obiectivele nu ţin de destin, ci reprezintă o direcţie. Nu sînt nişte obligaţii, ci nişte angajamente. Nu determină viitorul, ci sînt nişte mijloace de mobilizare a resurselor şi energiilor pentru a crea viitorul. (Peter F. Drucker)

Ceea ce este dificil trebuie făcut imediat. Imposibilul durează un pic mai mult. (proverb)

Cel care nu face greşeli nu face nimic. (proverb) – Cu varianta: “Numai cine nu munceşte nu greşeşte.”

Nu face niciodată nimic stînd în picioare din ceea ce poţi face aşezat, nici aşezat ceea ce poţi face culcat. (proverb)

Să nu iei decizii este tot o decizie. (proverb)

Cu cît ai mai rapid un eşec, cu atît ai mai devreme succese. (Pushpinder Kaur)

Pentru a face bine o slujbă, fie că eşti model sau că faci curăţenie, ai nevoie de trei elemente: să fii punctual, să vrei să munceşti şi să nu te plîngi niciodată. (Quentin Crisp)

Încrederea în sine este primul secret al succesului. (Ralph Waldo Emerson)

Dacă vrei să ai succes în viaţă, atunci trebuie să ai curaj să mergi de unul singur. (Sunil Budhiraja)

Ori de cîte ori te întreabă cineva dacă poţi face ceva la slujbă, răspunde „Desigur”. Apoi străduieşte-te să găseşti o cale de a-ţi respecta cuvîntul. (Theodore Roosevelt)

Ori de cîte ori o persoană sau o întreprindere decide că a ajuns la succes, progresul se opreşte. (Thomas J. Watson Jr.)

Nu-i suficient să faci tot ce-i mai bun. Întîi trebuie să ştii ce să faci, APOI să faci ce-i mai bun. (W. Edwards Deming)

Nu este suficient să spui „Facem totul”. Trebuie să reuşeşti să faci ceea ce este necesar. (Winston Churchill)

Despre calitate și excelență

Problema cu starea normală este că întotdeauna se înrăutățește. (Bruce Cockburn)

Organizarea nu se referă la perfecțiune; este vorba despre eficiență, reducerea stresului și a dezordinii, economisirea timpului și banilor, precum și îmbunătățirea generală a calității vieții. (Christina Scalise)

Tradiția înseamnă lene. (Gustav Mahler)

Există bucurie în muncă. Nu există fericire decît atunci cînd ne dăm seama că am realizat ceva. (Henry Ford)

Există o singură regulă pentru industriași, şi nume: să produci cea mai bună calitate a produselor, la cel mai mic cost posibil, acordînd cele mai mari salarii posibile. (Henry Ford)

Schimbarea nu înseamnă întotdeauna progres …. O febră a noutăților este pretutindeni confundată cu spiritul progresului. (Henry Ford)

Toată lumea știe că este întotdeauna posibil să faci mai bine un lucru a doua oară. (Henry Ford)

Excelenţa nu este niciodată un accident. (Jerold Panas)

Viciul suprem este superficialitatea. Tot ceea ce îți asumi este bun. (Oscar Wilde)

Recompensează eșecurile excelente. Pedepsește succesele mediocre. (Phil Daniels)

Calitatea este rezultatul unui mediu cultural construit cu grijă. Ea trebuie să fie materialul din care este făcută organizația, nu să fie o parte a materialului. (Philip Crosby)

Calitatea trebuie să fie realizată, nu controlată. (Philip Crosby)

Îmbunătăţirea este un proces fără de sfîrşit şi etern. (proverb Toyota)

Excelența este un proces care ar trebui să ne ocupe în toate zilele vieţii noastre. (Ted W. Engstrom)

Perfecţiunea nu se poate atinge. Dar dacă ne dorim perfecţiunea, putem ajunge la excelenţă. (Vince Lombardi)

Calitatea este responsabilitatea fiecăruia. (W. Edwards Deming)

Despre observare și rezolvarea problemelor

Bucuria de a căuta semnificaţii şi de a înţelege este darul cel mai frumos al naturii. (Albert Einstein)

Dacă nu pot să-mi imaginez, nu pot să înţeleg. (Albert Einstein)

O idee grozavă începe prin a vedea ceva diferit, dintr-o altă perspectivă. (Albert Einstein)

După ce ai făcut acelaşi lucru la fel timp de doi ani, examinează-l cu atenţie. După cinci ani, priveşte-l cu suspiciune. Iar după zece ani, renunţă cu totul şi începe altceva nou. (Alfred Edward Perlman)

Ai văzut multe lucruri, dar nu le-ai luat în seamă. (Anonim)

Adesea este minunat cum, punînd pe o hîrtie descrierea unei probleme, poţi deodată vedea, dacă nu soluţia, cel puţin calea de a ajunge la ea. (Arthur Christopher Benson)

Știi metoda mea. Se bazează pe observarea detaliilor. (Arthur Conan Doyle)

Fotografiile îi ajută pe oameni să vadă. (Berenice Abbott)

Numai cei care văd invizibilul pot face imposibilul. (Bernard Lown)

Evitarea unei probleme nu o rezolvă. (Bonnie Jean Thornley)

Trebuie să spunem întotdeauna ceea ce vedem. Mai presus de toate, iar acest lucru este cel mai dificil, trebuie întotdeauna să vedem ceea ce vedem. (Charles Peguy)

Ochii văd doar ceea ce mintea este pregătită să înţeleagă. (Henri L. Bergson)

Nu contează la ce te uiţi, contează ceea ce vezi. (Henry David Thoreau)

Fii gata să revizuiești orice sistem, să renunți la orice metodă, să abandonezi orice teorie, dacă este nevoie pentru a reuși în ceea ce ți-ai propus. (Henry Ford)

Nicio sarcină nu este prea grea dacă o împarți în cîteva sarcini mai mici. Nu există probleme mari, ci doar o mulţime de probleme mici. (Henry Ford)

Deoarece ai ochii deschiși, crezi că poți vedea. (Johann Wolfgang von Goethe)

Este remarcabil cît de mulți oameni trec cu vederea ceea ce ar trebui să fie evident. (John Rockefeller)

Cea mai mare valoare a unei imagini apare atunci cînd ne obligă să observăm ceea ce nu ne-am aşteptat niciodată să vedem. (John Tukey)

Fii ca un timbru poștal. Stai lipit de un singur lucru, pînă cînd ajungi unde te interesează. (Josh Billings)

Dacă un birou aglomerat este semnul unei minţi dezordonate, care este semnificaţia unui birou gol? (Laurence J. Peter)

Există trei categorii de oameni: cei care văd, cei care văd cînd li se arată și cei care nu văd. (Leonardo Da Vinci)

Aspectele cele mai importante pentru noi sînt invizibile, din cauza simplităţii şi familiarităţii lor. Ceea ce înseamnă că noi nu reuşim să fim atenţi la ceea ce, odată văzut, este cel mai semnificativ şi mai puternic. (Ludwig Wittgenstein)

Tot ceea ce auzim este o opinie, nu un fapt. Tot ceea ce vedem este un punct de vedere, nu adevărul. (Marcus Aurelius)

Există un moment în viaţa fiecărei probleme, cînd este suficient de mare pentru a o vedea, dar suficient de mică pentru a o rezolva. (Mike Leavitt)

Cei mai mulţi dintre oameni se mulțumesc cu aparenţele, ca şi cum acestea ar fi realităţi, şi sînt mai des influenţaţi de lucrurile care “par”, decît de cele care “sînt. “(Niccolò Machiavelli)

Adevăratul mister al lumii este ceea ce este vizibil, nu invizibilul. (Oscar Wilde)

Ochiul ignorantului este cel care atribuie o culoare fixă şi de neschimbat pentru fiecare obiect; feriţi-vă de această capcană. (Paul Gauguin)

Toţi sîntem nişte privitori – ne uităm la televizor, la ceas, la traficul de pe autostradă – dar puţini sîntem nişte observatori. Toată lumea priveşte, dar nu mulţi văd. (Peter M. Leschak)

Stelele nu se văd cînd afară este soare. (Proverb)

Ochii nu sînt responsabili atunci cînd mintea vede. (Publilius Syrus)

Să nu socoteşti esenţial nimic din ceea ce poate să se schimbe. (Publilius Syrus)

Trebuie să crezi în unele lucruri, pentru a le vedea. (Ralph Hodgson)

Oamenii văd doar ceea ce ei sînt pregătiţi să vadă. (Ralph Waldo Emerson)

Fă vizibil ceea ce, fără tine, s-ar putea să nu fie niciodată observat. (Robert Bresson)

Nici un om nu se uită niciodată la lume cu ochi puri. El vede lumea într-un mod prelucrat, pornind de la un set definit de obiceiuri, reguli şi moduri de gîndire. (Ruth Benedict)

O rafală neobosită de “De ce?” este cea mai bună cale de a-ţi pregăti mintea pentru a trece dincolo de vălul de nori care acoperă situaţia curentă. Utilizeaz-o cît mai des. (Shigeo Shingo)

A nu avea probleme este cea mai mare problemă a tuturor. (Taiichi Ohno)

Ceea ce vede un om depinde atît de obiectul la care se uită, cît şi de experienţa sa anterioară, conceptual-vizuală, care l-a învăţat să vadă. În absenţa unei astfel de pregătiri, aşa cum spune William James, nu poate fi vorba decît de o confuzie înfloritoare şi asurzitoare. (Thomas S. Kuhn)

Dacă nu știi cum să pui întrebarea corectă, nu vei descoperi nimic. (W. Edward Deming)

Dacă schimbi modul în care priveşti lucrurile, lucrurile la care te uiţi se schimbă. (Wayne Dyer)

Ceea ce ne este familiar de obicei ne scapă din vedere. Ceea ce se află în fața nasului nostru este ceea ce vedem în ultimă instanță. (William Barrett)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *