Simplificarea și reconectarea vieții personale cu viața profesională

A început cursul online de 5S. Iată o parte dintre argumentele pentru aplicarea 5S în viața noastră, de zi cu zi:

Dacă ne gîndim la lupta îndelungată de după revoluția industrială, pentru ziua compusă din 8 ore de muncă, 8 ore de odihnă şi 8 ore de „timp liber”, pare de înțeles că mulți oameni consideră încă și astăzi că munca este o „obligaţie” neplăcută, deși necesară, care trebuie suportată din diverse motive (dintre care satisfacerea nevoii primare de supravieţuire pare să fie prioritatea nr. 1 a majorităţii celor care se simt „obligaţi” să muncească).

 „Alege-ți o muncă pe care s-o iubești și nu va mai trebui să muncești nicio zi din viața ta.” (Confucius)

În plus, la nivel organizațional, sarcinile se multiplică pentru angajați, iar cînd se dorește rezolvarea problemelor și îmbunătățirea situației existente, prea adesea în planurile de introducere a schimbărilor se iau în considerare echipele și angajații – dar se uită de oamenii propriu-ziși și de comportamentul lor individual intrinsec, impunîndu-se soluții rapide și generale, recunoscute mai bine sub denumirea de „miracole” – acelea cu o durată de viață de trei zile!

Omul este o ființă strîngătoare din fire. Cu toții adunăm obiecte, informații, cunoștințe, prieteni, experiențe, diplome etc., ca să nu mai amintesc de ceea ce acumulăm în mod inconștient: emoții, stereotipuri, credințe iraționale, prejudecăți, idei fixe, obiceiuri nesănătoase, stres, comportamente automate – de tip „pilot automat”.

De multe ori, vrem mai mult decît ne-ar trebui (case mai mari, mașini mai puternice, posturi mai importante) – fără să ne gîndim dacă sînt sau nu sustenabile pe termen mediu și lung, așa că decidem să consumăm mai mult decît producem la un moment dat, în speranța că viitorul ne va aduce oportunități pentru cîștiguri mereu mai mari și nici un fel de suprize neplăcute (crize economice, probleme de sănătate, schimbări politice majore etc.).

Iar uneori nu renunțăm de bună voie și ușor nici măcar la ceea ce constatăm că ne face rău – sarcini și responsabilități inutile, îngrijorări, frici, persoane toxice din viața noastră, obiecte nenecesare, credite sau promisiuni făcute fără a ne gîndi la consecințe etc.

Simplificarea vieții nu este o sarcină ușoară, chiar dacă ajungem în anumite momente să ne dăm seama că timpul este mult prea scurt pentru tot ceea ce ne propunem să facem. Iar dacă la locul de muncă cineva propune să se facă o schimbare, chiar dacă în principiu pare utilă și adecvată, pentru omul deja depășit de situație, ea este percepută ca o sarcină suplimentară – el trebuie să se dezvețe de un mod de lucru deja intrat în obicei, să învețe alte reguli și să țină minte să le aplice pe cele noi, respectiv să se concentreze pentru a nu reveni automat la comportamentele vechi. Nu este deci plăcut să devii parte a schimbării, atunci cînd nu ești pe deplin convins și conștient de nevoia de a-ți simplifica viața.

Dar lumea poate fi văzută şi altfel, cu condiţia ca fiecare om să aibă șansa de a deveni mai conştient de ceea ce este, ce ştie, ce poate, ce vrea să facă. Eu cred cu tărie în echilibru și în simplitate. Cred că trebuie să ne auto-impunem limite și să le respectăm. Și mai cred că fericirea înseamnă să găsești compromisul acceptabil între ceea ce faci de plăcere și ceea ce faci de nevoie, indiferent că este vorba de locul de muncă sau de viața personală. Iar omul care este conștient de limitele auto-impuse va fi întotdeauna un angajat model, aflat mereu la locul și la momentul potrivit, adaptabil și doritor de progres.

Viața este scurtă și lucurile cu adevărat prețioase pentru fiecare dintre noi sînt puține. Nu merită să consumăm mai mult efort decît este cazul pentru aspectele minore, pentru a ne putea concentra în principal asupra a ceea ce considerăm că este important. 5S permite construirea unui mod de gîndire care să ne permită să recunoaștem și să separăm ceea ce este relevant de restul, iar astfel să ajungem la comportamente care, în același timp, să ne economisească energia vitală, dar să ne ducă la rezultatele dorite, în condiții de productivitate și eficiență.

ESTE TIMPUL SĂ RENUNȚĂM LA CEEA CE NU NE ESTE NECESAR ȘI SUFICIENT
PENTRU A TRĂI BINE ȘI PENTRU A MUNCI RAȚIONAL.

V-am convins? Vă aștept să participați la curs!

[image]

This entry was posted in Lean, Training, viata and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *