TOP+

Astăzi particip la o conferinţă despre educaţia adulţilor. Ideea principală se referă la modul în care trainerul este capabil să creeze un cadru în care să fie respectată demnitatea celor prezenţi în grupul de participanţi. Am mai fost la o conferinţă despre caracteristicile învăţării la adulţi – şi ne-a fost prezentată o experienţă referitoare la învăţarea elementelor de bază pentru utilizarea calculatorului de către adulţii vîrstnici (adică în principal ce trebuie să ştie părinţii sau bunicii celor plecaţi peste mări şi ţări, pentru a putea comunica la distanţă!). Cursul era gîndit să se desfăşoare online şi era pregătit de o echipă cu vîrsta medie un pic peste 23 de ani. Deci pornea de la ideea implicită că grupul ţintă cunoştea modul de parcurgere a paşilor pentru a accesa un curs online. Ceea ce în realitate este departe de adevăr. Deci iniţiativa trecea în viteză pe lîngă ţintă, chiar dacă o dată intrat pe prima pagină a cursului totul era prezentat vizual, cu explicaţii despre poziţia tastelor şi folosirea icon-urilor!

Există o mulţime de elemente care pot afecta demnitatea participanţilor din categoria considerată ca “older adults” –  pornind de la aranjarea în sală, mărimea caracterelor, nivelul sunetului, şi alte aspecte care pot evidenţia anumite imperfecţiuni fizice ce pot apărea mai frecvent la anumite grupe de vîrste.

Deci trainerul care lucrează cu adulţi trebuie să considere şi aspecte legate de andragogie, dar şi de fiziologie a adultului, ca să nu menţionez competenţele generale şi specifice ale trainerului (sau ale formatorului, cum zice COR şi standardul ocupaţional de la noi)! Ar mai putea fi deschisă şi o discuţie despre diferenţele de gen la adulţii 45+, dar o las pe altă dată.

Mai multe materiale vor apărea în curînd pe www.trainingolderpeople.eu. Astept comentarii şi sugestii!

cu drag,
Cristina

This entry was posted in Imbunatatire, Training and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *