Tot despre criza

Saptamina trecuta am avut ocazia sa cunosc mai multi oameni din mai multe tari europene, cu ocazia unui seminar international in Cipru. Bineinteles, in discutii nu am putut evita subiecte legate de criza, mai ales ca seminarul, numit “Learning in later Life”, a adunat persoane implicate in mod special in training si educatie pentru adulti.

Cum serviciile de training sint foarte afectate de criza (cine nu taie intr-o organizatie cheltuielile de training, pentru a salva alte categorii de cheltuieli considerate mult mai necesare !?!???), multi au propus fel de fel de strategii de depasire a crizei. Din nefericire, toate se bazeaza exclusiv pe finantare din bani publici, ceea ce pe mine ma cam deranjeaza – am observat ca, in multe tari europene, inclusiv in cele invidiate de unii dintre noi – UK, Germania, Suedia, Olanda – exista o foarte mare dependenta de stat, ceea ce ma face sa ma gindesc ca de fapt prea multi se considera parte a unor grupuri dezavantajate, care au nevoie de ajutor din partea statului ….

Dar sa revin la una din discutiile cu cineva din UK – care imi spunea ca in ziarele din Anglia au inceput sa apara sfaturi pentru familiile care doresc sa isi reduca cheltuielile lunare, pentru a face fata perioadei de criza (pentru ca multi au devenit deja someri, au inceput sa-si piarda casele pentru ca nu mai pot rambursa creditele, altii vor sa-si faca niste economii pentru ca se asteapta sa fie si ei loviti de reducerile de personal).

Ce mi s-a parut interesant? Autorii articolelor faceau referiri la experienta celor care au trait in perioada celui de-al doilea razboi mondial si la metodele prin care au reusit sa faca fata rationalizarilor si lipsurilor din acele vremuri.Iar sfaturile propuse erau de genul reducerii cheltuielilor pentru mincare, prin reducerea sau inlocuirea unor alimente scumpe. Apoi inlocuirea obiceiului de a minca la restaurant cu cel al prepararii acasa a mincarii. Iar ajunsi in acest punct, au descoperit ca generatiile mai tinere, mai educate si mai ocupate, nu au competente pentru a gati acasa.

Asa ca au aparut oferte de cursuri intensive de gatit – deci solutia iesirii din criza sa fie participarea la cursuri de pregatire?!!???

Ce ziceti?

This entry was posted in criza, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *