Totul în 1

În 5S există un principiu pe placul meu: „Totul în 1”. Nu „2 în 1”, ci totul cuantificat într-o singură unitate (indiferent dacă este vorba de timp, spațiu, cantitate, dimensiune etc.).

De exemplu:

 • un mesaj e-mail într-un singur paragraf
 • un formular de completat sau o notă internă de maxim o pagină
 • un singur loc / un singur dosar / un singur responsabil pentru un tip de document sau de date
 • o singură culoare pentru un anumit tip de proiect / iniţiativă / sarcină
 • maxim o oră pentru o ședință
 • maxim un minut de convorbire la telefon
 • un singur instrument, departament sau om pentru fiecare tip de sarcină etc.

Similar, în viața personală, pentru a nu ne supra-aglomera cu sarcini de tot felul, putem adopta acest principiu – din fiecare domeniu, doar un lucru (o idee, o sarcină, un om, un scop etc.) este prioritar, și îi alocăm la un moment dat toată atenția și toată energia noastră.

Stresul apare atunci cînd ne asumăm prea multe de făcut, cînd vrem ca totul să fie perfect, cînd nu avem încredere că cineva poate face ceva la fel de bine ca noi. Timpul începe să fie prea scurt, energia scade, apare oboseala cronică, facem din ce în ce mai multe greșeli încercînd să jonglăm cu sarcinile multiple în același timp, devenim irascibili, grăbiți, neatenți, frustrați. Iar de aici pînă la îmbolnăvirea – fizică sau mentală – mai este doar un mic pas.

Ce ar însemna ieșirea din acest cerc vicios? O schimbare a obiceiului curent de luare a deciziei de a face sau nu ceva anume.

Un instrument util este „totul în 1”.

 • Am acasă mai multe bunuri de același fel, care se află eventual în locuri diferite, ceea ce înseamnă timp de căutare mai mare, mai mult spațiu ocupat, mai mulți bani cheltuiți redundant? Simplu – păstrez doar un exemplar din acele lucruri.
 • Am obiceiul să încep să fac mai multe lucruri aproape în același timp, iar apoi am dificultăți să le termin pe toate, pînă cînd multe rămîn neterminate, pentru că treptat apar alte urgențe? O listă de priorități este suficientă, pentru a face doar un singur lucru, pe rînd.
 • Mă interesează o mulțime de domenii – îmi plac și copiii, și florile, și animalele, și spectacolele, și lectura, și arta etc., doar că în viață mai trebuie să și muncesc, să am grijă de casă, să am grijă de sănătatea mea. Așa că la un moment dat simt că multe interese au rămas nesatisfăcute și apar păreri de rău, sentimentul neîmplinirii, insatisfacție. De ce? Pentru că nu mi-am stabilit o listă scurtă, iar a vrea totul este calea sigură spre insucces.

După mine, 5S în viața personală ne permite să ajungem la un echilibru în viață, pornind pur și simplu de la ideea că:

ESTE TIMPUL SĂ RENUNȚĂM LA CEEA CE NU NE ESTE NECESAR ȘI SUFICIENT PENTRU A TRĂI BINE ȘI PENTRU A MUNCI RAȚIONAL.

Practic, trebuie să facem o analiză a ceea ce se întîmplă în viața proprie, iar apoi să luăm două decizii:

 1. Să ne concentrăm pe ceea ce considerăm esențial.
 1. Să renunțăm la restul lucrurilor neesențiale pentru noi, chiar dacă par urgente, la modă sau, mai ales, implicite pentru rolul social pe care îl jucăm, uneori inconștient.

Iar ceea ce este esențial să transformăm, prin aplicarea principiului „Totul în 1”, în priorități, obiceiuri, acțiuni, idei care să ne aducă satisfacții, emoții pozitive, stări plăcute, timp rațional utilizat, realizări și obiective atinse, calm, echilibru, liniște.

Credeți că ar fi posibil?

 „Ferește-te de sterilitatea unei vieți prea ocupate.” (Socrate)

This entry was posted in 5S, Lean, viata, waste and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *